Няколко невероятни причини да похапваме ревен

Ревен
Практичен сушилник за мивка-21%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Практичен сушилник за мивка
16.00 лв.
12.60 лв.
Виж ››

Ревенът е многогодишно тревисто растение, с големи декоративни листа и огромни месести стъбла. То цъфти в бели розови или червени цветове от юни до август. Растението е любимо на кулинарите по света. У нас обаче се залага най-вече на здравословните му и лечебни свойства.

В ревенът се съдържат свободни и гликозидно свързани антрахинони, както и малко количество редуцирани антрахинони, танин-глюкогалин, голямо количество минерални вещества (фосфор, калций и магнезий), витамини (К и провитамин А), нишесте и пектин. Лечвбните му свойства са познати от хиляди години. Още древните египтяни са прилагали малки дози ревен за подобряване на храносмилането и очистване на червата. В големи дози пък е даван както при запек, така и при разстроен стомах, поради своите стягащи и очистващи функции.

С листата от ревен, както с всяко друго полезно нещо, не бива да се прекалява. В тях се съдържа оксалова киселина и имат ниска токсичност. Натравянето е почти невъзможно, но е добре хора с чернодробни заболявания да следят общия си прием на оксалова киселина.

Освен червеникавите стъбла, от ревена се използва и коренът. Освен благотворното си действие върху стомаха, той очиства червата, пречиства и изхвърля бактериите и токсините, дразнещи хранопровода. Редовният му прием поддържа и здравословното функциониране на дебелото черво.

Ревен

Ревенът е известен със своите антибактериални, антибиотични, антимикробни и антивирусни свойства. Изключително често се използва за лечение на чревни инфекции и за ликвидирането на чревни паразити.

С това обаче здравословните свойства на това чудотворно растение не свършват. В ревена се откриват полифенолни химикали. Те убиват и предотвратяват по-нататъшния растеж на раковите клетки. Антраквиноните в съдържанието му пък предотвратяват метастазите на раковите клетки.

Друг проблем, при който се прилага извлек от ревен, в комбинация с други продукти, са симптомите при менопауза. Той ги притъпява и намалява, като по този начин осигурява спокоен и хармоничен живот.

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати