Gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Любителите на пържоли са по-застрашени от рак

Любителите на пържоли са по-застрашени от рак

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Червено месо

В червеното месо се съдържа много високи нива на желязо, поради което се препоръчва при анемия и недостиг на минерала. Учените обаче изразиха съмнения, че именно високите нива на желязо могат да увеличат риска от от рак на дебелото черво.

Досега всеобщото мнение бе, че предимствата на червените меса се крият в голямото количество креатин, което се съдържа в тях. Недостатъците пък се определяха от качеството на мазнините, които съдържат.

В червените меса преобладават наситените мазнини, които повишават "лошия" холестерол в кръвта. Те могат да предизвикат и проблеми със сърдечно-съдовата система.

Става ясно обаче, че желязото допринася за развитие на болестния процес чрез дефектен ген в червата, който обикновено се противопоставя на заболяването. Изясняването на тази закономерност може да открие нови методи за лечение на хора, засегнати от този дефектен ген, чрез просто прочистване на желязото в червата.

Проведени са изследвания, при които се установява, че освен от нивото на желязо, податливите към рак на дебелото черво са под въздействието на гена APC.

Когато той е увреден, приемът на желязо увеличава от 2 до 3 пъти риска от развитие на рак на дебелото черво. И обратно - когато APC функционира нормално, високата концентрация на микроелемента в организма не вреди.

Пържоли

Учените още не могат да обяснят каква е връзката между повредения ген и ракът на червата. Факт е обаче, че той е регистриран при 8 от 10 случая на заболяването. Важно е да се подчертае, че без повреден ген дори най-високите нива на желязо не могат само да предизвикат рак.

Когато генът APC не работи обаче, желязото се натрупва в клетките в червата. По този начин се активизира “ключов“ генетичен рак, който стимулира неконтролираното размножаване на злокачествените клетки.

В червеното месо се съдържа още една съставка, която играе роля за насърчаване на този вид рак. Това е съставката хем, която придава цвета на червеното месо. Предполага се, че тя може да увреди лигавицата на дебелото черво.

Освен това е доказано, че при печене произвежда канцерогенни съединения. При процесите на опушване и пържене на месата от дима върху тях също се натрупват и активизират канцерогени, виновни за раковите образувания.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
....
....
21.02.2015 08:05
Zdraveite, iskam da se spodelq s vas ... Silnoto mi 2 sedmichno gargorene na chervata tova kakvo shte reche ?
0
0
Нина
Нина
21.02.2015 16:19
Имате нужда от малко диета да възстановите нормалните храносмилателни процеси на организма. Препоръчваме два дни само на плодове.
0
0