Родни диетолози искат забрана на маргарина

Маргарин

Български диетолози настояват продажбата на маргарин у нас да бъде забранена със закон. Причина за настояването на специалистите е високото съдържание на трансмазнини в тези продукти, а трансмазнините са изключително вредни за здравето.

Искането за промяна е подкрепено от Българската асоциация за изследване на затлъстяването и заболяванията. Според д-р Светослав Ханджиев, което е председател на Асоциацията, трансмазнините, които се съдържат в маргарините, са пряк продукт от хидрогениране на течните мазнини.

Мазнини

Д-р Ханджиев обяснява, че трансмастните киселини всъщност крият най-голям риск за сърдечно-съдови заболявания. На практика хидрогенираните мазнини носят десет пъти по-висок риск за здравето, в сравнение с наситените мазнини.

Прекомерната консумация на маргарин може да доведе до сериозни проблеми с метаболизма и да доведе до повишаване на лошия холестерол в организма е становището на професор Стефка Петрова, член на Дружеството по хранене и диетика.

В края на миналата година Американската държавна агенция по храните и лекарствата (FDA) официално забрани употребата на хидрогенирани мазнини, като ги обяви за вредни за човешкото здраве.

Вреди от Маргарин

Подобни искания отправят и българските диетолози. Техните искания са подкрепени от екоактивистите в България, които искат да се забрани напълно употребата на всички вредни трансмазнини. Зелените настояват да се забранят трансмазнините, които са в основата на палмовото масло, растителната сладкарска сметана и маргарина.

Именно те се влагат масово в едни от най-продаваните продукти на българския пазар в т.ч. всички видове вафли, торти, бутертесто, бисквити и. Лакомства, които родителите купуват всекидневно на децата си.

Статистиката за употребата на маргарин на трапезата на българина е повече от стряскаща. През последното десетилетие този продукт е изместил почти изцяло натуралното краве масло от пазарската ни кошница.

Трансмазнини

Въпреки че забраната на трансмазнините се превръща в тенденция в световен мащаб, те все още се използват широко в българската хранителна индустрия, основно поради сравнително ниската им цена.

Становището на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е, че трябва да се прави разлика между опасност и вредност на продуктите. Според експертите от БАБХ маргаринът не е вреден, но може да бъде опасен при продължителна употреба. По тази причина БАБХ не може да забрани продажбата му.

Според Георги Балджиев, главен експерт в БАБХ, агенцията няма право да разпореди спирането на маргарина от продажба, защото е просто изпълнителен орган, който осъществява политика, които се правят другаде.

Рейтинг

5 0
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати