Празът има антибактериално действие

Празът има антибактериално действие

Празът има антибактериално действие
Освежител против неприятни миризми за хладилник-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Освежител против неприятни миризми за хладилник
8.90 лв.
7.56 лв.
Виж ››

Празът е изключително полезен за здравето ни, но често остава недооценен. Колкото и да е вкусен, много от нас ограничават употребата му поради специфичната миризма.

Лечебните ползи на праза са познати на хората още от древни времена. В него се съдържат етерично масло, белтъчини, въглехидрати, азотни вещества, целулоза, ензими и много витамини.

Най-ценено е високото му съдържание на калий и съвсем ниското на натрий (сол). В състава му се откриват минерални соли на калция, фосфора и желязото, 18 аминокиселини, сред които е и една от най-важните за човека - цистинът.

Най-честата лечебна употреба на праза е при простуда. Освен това в народната медицина се използва и като диуретик. Той стимулира дейността на бъбреците и подпомага отделянето на вода от организма.

Праз лукът има едва 23 калории в 100 г и никакви мазнини. Поради това е добра храна при затлъстяване, отоци, подагра, камъни в бъбреците и др.

Действа разхлабващо, като стимулира чревната перисталтика. Ниските нива на захари и високото съдържание на белтъчини и витамини го правят подходяща храна за диабетици.

Праз

Празът е добър антисептик и антибактериален агент. Използва се при чревни инфекции и вируси. При хрема се препоръчва да се приема поне три пъти на ден праз лук в сурово състояние.

Фолиевата киселина е изключително важна за бременните жени. А в праза тя се открива в големи дози. Освен това той се препоръчва при атеросклерозата.

Приемът на праз подпомага храносмилането, действа добре на сърцето и има пречистващо въздействие върху организма. Той действа пречистващо и дезинфекциращо, пикочогонно, изхвърля шлаките, регенерира кожата и възбужда жизнеността.

За да се насладите на всички ползи на праза, може да го консумирате както суров, така и сготвен. Най-вкусна е бялата му част, а зелените листа най-често се използват в супи и задушени ястия.

Той е с по-мек и по-сладък вкус от лука и обикновено се използва в салати. Често се прибавя и в ястия с месо, тъй като може да замести лука в почти всички рецепти с праз.

Рейтинг

5 2
4 5
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати