gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Оцет вече само от вино и грозде

Оцет вече само от вино и грозде

Винен оцет

В Народното събрание на второ четене бе приета нова уредба в Закона за виното и спиртните напитки с цел защитни мерки спрямо качествата на оцета. При нея се установява, че с наименованието "оцет" могат да се обозначават само продукти, получени чрез провеждането на оцетно-кисела ферментация на продукти от грозде, вино, плодови вина и водо-алкохолни смеси.

С новата нормативна уредба се урежда легалната дефиниция на винения оцет, но не и на родовото понятие "оцет". Основният мотив за предлагането на подобен законопроект са многократните злоупотреби от страна на недобросъвестните производители. Те буквално са залели пазара с опасни синтетично добити химикали, представяни за чист оцет.

Синтетичната оцетна киселина не е оцет. Вече е прието с обозначението „оцет” да се разбира продукт, получен чрез провеждане на оцетнокисела ферментация от оцетнокисели бактерии на продукти от грозде, вино, плодови вина и водоалкохолни смеси, с общо кисело съдържание не по-малко от 60 грама на литър, изразено като оцетна киселина.

Законопроектът е по инициатива на партия Коалиция за България и е подкрепян напълно от партия Атака. В своето изказване Павел Шопов дори обясни, че преди две години самият той е пострадал от подобна липса на правна уредба относно този въпрос.

Оцет

Той е закупил оцет за 60 стотинки, за да си направи буркани с кисели краставички, но се случил, по негови думи - "бомбаж". Депутатът изрази недоумение защо чак сега се приемат подобни текстове в защита на качествения оцет.

В последните години у нас многократно скочиха продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез. При подобно производство за оцета не се използва вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола.

Заедно с промените в закона бе въведена и глоба в рамките от 1000 до 5000 лв. за физическите лица и от 5000 до 10 000 лв. за фирмите нарушители. Окончателната санкция ще се гласува тази седмица.

Промяната се приема с охота от добросъвестните производители на оцет. Те споделят, че легалният начин за производство е и по-скъп, което ги принуждава да слагат по-високи цени, от тези на оцета, получен от други суровини. А това подбивало бизнеса им и дори довело някои фирми до фалит през последните години.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати