Народна медицина с вкусната черница

Народна медицина с вкусната черница

В България са разпространени бялата и черна черница, а иначе сортовете й са около десет. И двата вида, познати у нас, са много богати на витамини, съдържат още фосфор, натрий, магнезий, калций, калий, пектин и др. Черницата има добро въздействие върху сърдечно-съдовата, както и върху нервната система.

Ако имате проблеми със сърцето, се препоръчва всеки ден да похапвате черници – по около 300 г дневно, в продължение на месец. По този начин значително ще подобрите работата на сърцето.

Пресните плодове на растението се използват също за лечение на желязодефицитна анемия, ентероколити. Могат да помогнат още при състояния като дизентерия, жлъчни заболявания, миокардит, порок на сърцето и др.

Сокът от черниците, както и компотът, има отхрачващо действие. Ако имате ранички в устната кухина, жабурете се със сок от черница, който сте разредили с вода.

Отварата от листата на черницата е изключително полезна при хипертония, кашлица. Според стари билкари, ако пием от отварата, за три дни можем да излекуваме ангина, при това без да посягаме към антибиотика.

Народна медицина с вкусната черница

В китайската народна медицина използват черницата при леки форми на захарния диабет – поръсват гозбите с прах от листата на растението. Китайците лекуват с нея бронхиална астма, импотентност и бъбречна недостатъчност.

В нашата народна медицина черницата се използва за лечение на бронхит, запек, простатит, за регулиране на менструация и др.

Листата на растението помагат при задух, а кората и корените се препоръчват при бъбречна недостатъчност и полова слабост.

Кората можете да използвате и за мазане на рани – необходимо е да си направите мехлем със зехтин. Слага се стрита на прах кора и зехтин, като съотношението на крема е 1:30, в полза на зехтина. С този мехлем можете да намазвате и изгаряния в по-лека форма.

Отвара от черница можете да си направите по следния начин – залейте 2 ч.л. от листата на растението (или от кората) с вряла вода – 250 мл. След това течността се прецежда и изпивате отварата на малки глътки за един ден.

За лечение се използват и плодовете на растението. От тях си направете следната отвара:

- Сложете 1 ч.ч. вода на котлона и след като заври, залейте с нея 2 ч.л. намачкани плодове на черница. Оставете да престои четири часа и после прецедете и пийте четири пъти на ден по ¼ ч.ч. Най-добре е да пиете преди храна, ако ще се жабурите с отварата, разредете с вода.

Рейтинг

5 0
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати