Задава се забрана срещу розовите домати

Розови Домати

Има вероятност европейският проекторегламент да забрани производството на някои сортове български зеленчуци, сред които са чушките и розовите домати.

Ако законът бъде приет, на зеленчукопроизводителите ще се забрани да търгуват със семена от несертифицираните местни сортове домати.

За дребните български производители новият регламент ще означава, че ще трябва да спрат с производството на някои от българските сортове чушки и розови домати. Новият регламент е все още в процес на обсъждане.

От българската страна са готови активно да настояват пред парламента в Брюксел да не се забраняват български сортове домати като розовия „биволско сърце".

Домати

„Когато се приеме този регламент, някои сортове плодове и зеленчуци може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал” – заяви доцент Тенчо Чолаков, който е директор на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово.

Очаква се да има протести, ако емблематичните български сортове домати бъдат забранени.

„Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани” – коментира зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов.

Според новия еврорегламент зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят ще ги постави в тежка ситуация.

Домат

"Една семка на пазара струва около 25 стотинки”- казват от родното зеленчукопроизводство, като заявяват, че е по-добре само да си произвеждат семената, отколкото да ги купуват на тези високи цени.

Родните зеленчукопроизводители предпочитат типичните български сортове, защото са с по-добри вкусови качества и потребителите са готови да плащат по-добра цена за тях.

Институтът по растителни и генетични ресурси призова Министерството на земеделието и храните да се намеси в ситуацията и да защити българските интереси, като не позволи производството на розови домати да се забрани.

Рейтинг

5 0
4 4
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (11)

Изпрати
Лолита
Лолита
22.01.2016 16:28
Абе, що не вземете да забраните тоя Европейски съюз...
5
0
Спиро
Спиро
12.06.2015 22:09
Щом тръгне веднъж приказка за забрана в Европа за наше най-голямо съжаление най-вероятно ще стане. Ако не сега, след някоя и друга година. Това е аджендата на световните господари. Те не бързат. Догодина или след 20 години ще ни превърнат в роби. Нашите политици(и не само нашите) са отдавна купени много преди да бъдат "избрани" от нас и те не работят за нас. Най-лошото е, че стават все по-нагли и вече дори не им е нужна каквато и да е обосновка като прах в очите на хората, когато вкарват такива абсурдни правила. Много хора си мислят, че го правят за печалба. За съжаление не е така. Те не се нуждаят от пари, защото имат изключителното право да ги печатат. Това което искат е ние обикновените хора да нямаме. Така ще бъдем лесно контролируеми. След като населението на замята бъде сведено до 200-300 милиона тези които останат ще им бъдат роби.
13
0
Олга
Олга
20.04.2015 11:40
ами да, нале трябва да хрупаме тяхната пластмаса!
11
0
Ники
Ники
19.04.2015 23:55
Ако това е йстина да вървят на м..а...й..ната си нищо добро не видяхме от тая европа освен забрани глоби и загуби
12
0
някой
някой
20.03.2015 07:43
Абе що не си е...т майката!!!!
24
0
ЗЛАТКА
ЗЛАТКА
19.03.2015 22:48
Да си гледат работата!Всеки търси и ще си купи от пазара български домати.Дори да забранят българските сортове,българина ще намери начин да ги произвежда и пласира.Колкото забраниха ракията,толкова ще забранят и доматите!
22
0
Димитър Дамянов
Димитър Дамянов
04.10.2014 23:01
Остана да ни забранят и хляб да си правим!!!
21
0
Мирослава Асенова
Мирослава Асенова
14.09.2014 13:13
Господарите от ЕС искат да унищожат и Последните Български продукти (зеленчуци), имащи прекрасен вкус!!!Давайте си ГМО-тата и дерзайте напред, остава малко да унищожите ВСИЧКО в България....ЗАЩО Позволихме да се случи това????
41
0
Валентин Стойков
Валентин Стойков
29.07.2014 02:58
Това безумие не успя да мине. Евродепутатите не го приеха. Обаче изместиха опасно прозореца на Овертон - следващия път може и да успеят да забранят доматите.

11
1
Валентин Стойков
Валентин Стойков
29.07.2014 02:31
Няма да забранят на селяните да си отглеждат каквото искат домати в градината, обаче няма да могат да го продават.

Това се нарича крони капитализъм.
17
1