Асафетида - тайното злато на индийската кухня

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Асафетида

Асафетида в своята същност представлява смола от дърво. Най-популярната ѝ употреба е като подправка. Типично е използването ѝ в индийската кухня. Друг аспект, в който се използва асафетида, е системата за лечение на изтока Аюрведа. Там е позната още като "асант", "храна на боговете", "миризлива смола" и др.

За да се превърне в пикантна подправка, смолата от корена на растението Ferula asafetida се стрива на прах. Поради острия си вкус, тя често е предлагана в комбинация с пшенично брашно.

Ароматичното вещество в асафетида придава на подправката силен и характерен аромат. Така специфичната миризма на асафетида се дължи на съдържащите се в нея серни съединения. Те се разпадат по време на готвене и я превръщат в естествен пестицид. Вкусът и се доближава най-вече до този на лука и на чесъна. Това я превръща в прекрасна алтернатива за хора с чувствителни стомаси.

Асафетида се добавя в почти всяко традиционно постно индийско ястие. Най-често се използва за подправяне на салати, зеленчукови ястия, ориз, баници, тестени изделия и др. Тя има консервиращ ефект, поради което се използва и за подправянето на туршии.

Смола Асафетида

Най-популярна е асафетида във вегетариански ястия. Тя има балансиращ ефект върху вкуса на сладките, киселите и лютиви съставки в ястието.

Лечебните свойства на любимата индийска подправка не са за пренебрегване. Индийците смятат, че именно на нея дължат доброто си здраве и дълголетие. Тя облекчава стомашните болки и подуването. Действа отхрачващо и слабително.

Щипка от подправката спомага за по-лесното разграждане на всяко ястие. Премахва токсините, прочиства дебелото черво и облекчава болките. Болки в ушите се лекуват, като малко парче Асафетида се обвие в памук и се постави в ухото. Неговите изпарения облекчават болката.

Асафетида се използва при депресия, главоболие, летаргия, болки при менструация и кандида. Намират се данни и за благотворното ѝ влияние при бронхит, астма и нервни разстройства.

Подправката спомага производството на полови хормони, поради което се предполага, че действа благотворно при лечение на импотентност.

У нас е много трудно да намерите подправката. Ако все пак успеете, то тя ще е на смола, на "капки", стрита на прах самостоятелно или в комбинация с други подправки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати