Мескит - дървото на живота
gotvach.bg»Статии»Любопитно»Мескит - дървото на живота

Мескит - дървото на живота

Дървото на живота
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Разпределител за прибори с 6 отделения и екстра приставка
10.00 лв.
Виж ››

400-годишният мескит, който расте в пустинята на около 2 километра от Джебел Дукхан, най-високата точка на Бахрейн, е Дървото на живота или Саярат ал-Хаяах. То се извисява в средата на безлюдната бахрейнска пустиня, на огромно разстояние от други дървета.

Името на дървото не е дадено случайно. Мястото, на което расте, на практика няма вода. Пустошта е безлюдна, а дървото оцелява повече от четири века там. Това го превръща в една от световните мистерии. За това как и защо оцелява мескитът, фолклорът е създал редица легенди.

Религиозните хора вярват, че преди хиляди години точно на това място се е намирала райската градина, т.е. мястото, на което се е зародил животът. А Дървото на живота е именно това, което Бог сам е посадил в центъра на Едем. Мескитът давал плод 12 пъти в годината и дарявало с вечен живот. От там именно идва и неговото наименование.

Дървото на живота се радва на хиляди посетители от всички страни на Близкият Изток и целия свят. Те се стичат на тук, за да видят чудото на природата. Поглеждайки дървото от далечно разстояние, то седи като зелена капка, капнала върху огромната жълтеникаво-кафява пустиня.

Мескит

От вида мескит се добива каучук. Той представлява вечно зелен и малък на ръст вид дърво. Обикновената му продължителност на живота му е малко над 200 години. Обикновено се среща в изключително сухи райони, в които има способността естествено да наторява почвата.

Плодовете на този мескит се използват още за направата на лепило, свещи и багрила.

Освен че е природен феномен, Дървото на живота е полезно и лековито. Шушулките и семената от него отдавна се използват като източник на храна от местните населения. Те по традиция ги смилат на прах, при което се получава мескитово брашно.

В последствие той бива използван като брашно, подсладител или като основна съставка за приготвянето на сладки напитки и ферментирал алкохол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати