Аронията е извор на здраве

Пламена МладеноваПламена МладеноваДжедай / Автор
Аронията е извор на здраве

Аронията идва в Европа от Северна Америка. Тя представлява храст, достигащ до 2-2.5 м. Често се използва за озеленяване в градовете, тъй като е устойчива на замърсена атмосфера.

Плодовете, които аронията дава, наподобяват тези на касиса. Те обаче са по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели. От тях се приготвя сок, който се отличава с вкусови и лечебни свойства. В него се откриват фруктоза и глюкоза, органични киселини, пектинови и дъбилни вещества и много витамин Р.

Всъщност това е единствения плод в България с подобни високи нива на този витамин. В аронията има още йод, както и витамините С, К, В, B1, В2, В5, В9. Интересното е, че дори след преработка, плодовете запазват своите биологичноактивни вещества.

Сокът от арония е изключително полезен. Антиоксидантите в него служат като средство за предотвратяване и намаляване на риска от стресови заболявания. Успешно се прилага при лечението на рак на дебелото черво, сърдечно-съдовите заболявания, хронични настинки, гастрит, язва и чернодробна некроза.

Аронията е извор на здраве

Аронията подпомага обмяната на веществата. Тя активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове, стимулира щитовидната жлеза, подобрява кръвообразуването и тонуса. Веществата, които се съдържат в кората и пък понижават кръвното налягане.

Тъмно пурпурната, почти черна пигментация на аронията показва големия брой на фенолни фитохимикали, особено антоцианиди. Освен за тръпчивия вкус на аронията, тя са отговорни и за огромната сила на антиоксидантите, които се борят срещу процеса на окисляване в плода по време на фотосинтезата.

Сокът от арония има антисептични свойства. Той е изключително мощно средство за борба с грипните състояния. Облекчава бронхите и се бори с бактериалната инфекция.

Аронията влияе положително на растежа и развитието при децата. Има антирадиационен ефект. Помага при диабет, лъчеви увреждания, кожни болести, алергични състояния, ревматизъм, артрит, главоболие. Освен това аронията често се включва в диети и програми за прочистване на организма.

От аронията освен сокове, могат да се приготвят още компоти, вина, сиропи, сладка, мармалади. Аронията не се препоръчва на хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, при гастрит, заради високата киселинност.

Рейтинг

5 4
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати