Преборете стреса с Кава Кава

Билка Кава Кава

Екзотичното растение кава кава се среща на някои тихоокеански острови в Тихия океан, основно в тропическа Полинезия. То представлява малко дърво, по-известно със своето латинско наименование - Macropiper excelsum.

Кава кава се използва от местните жители за ритуали и церемонии. Употребата му може да доведе от опиянение до еуфория. Учени от Австралия обаче установиха още една негова функция. Те са доказали, че екстракт от кава кава може да лекува стрес и тревожност.

Жълтите сладки плодове на кава кава се използват като диуретици. Семената му пък са близки до черния пипер и често се използват като подправка.

Растението се предлага сушено, в прахообразна форма или във вид на таблетки. Екстракт от листата и/или корените на кава кава се използват за проблеми с пикочния мехур, изгаряния, натъртване, за облекчаване на болка, включително зъбобол. Той действа общо тонизиращо.

Най-активните съставки в кава кава са кавалактоните, съдържащи се в най-голяма степен в неговите корени.

Кава Кава

Освен изброените му ползи, благодарение на проведено проучване, се установи още една полза от растението кава кава. Изследването е продължило шест месеца. В него участие са взели 75 души.

При 26 % от тях симптомите на стрес и напрежение значително се понижили след края на опита. Това авторите на изследването си обясняват със съдържащи се в кава кава химикали, имащи способността да намаляват чувството за тревожност. Техните активни съставки се оказали сходни с тези при други лекарствени средства, служещи за успокоение при пристъпи на паника.

Резултатите от проучването доказват, че кава кава е един безопасен и ефективен начин човек да се справи с тревожността и нервното напрежение.

Най-добре е билката да се приема преди лягане. Действието ѝ трае около 9 часа. Тя способства добрия сън и ползотворната почивка.

Изследванията са проведени с цел потвърждение на предишни данни, показващи положителното влияние, което кава кава има върху психиката на човек.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати