За и Против консумацията на говеждо месо

телешко
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане-15%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Резачка за зеленчуци на спирали с 3 режима на рязане
32.00 лв.
27.20 лв.
Виж ››

Много хора смятат, че в България не се продава телешко месо, а само говеждо. Това се определя от ЕС с директива, в която пише, че „телешко“ може да има само месо от говеда на възраст до 12 месеца. Истинското телешко, за което се говори в рецептите, е „месо от сукалчета“ - с много бледорозов цвят и прилича на младо агнешко.

Смята се, че колкото е по-старо дадено животно, толкова месото му става по-жилаво. На български думата "говеждо" се отнася за добив на месо от зрели екземпляри.

Ползи

Говеждото месо е сред основните източници на протеин в глобален мащаб. Неговото качество обаче е зависимо от породата и методите на развъждане на животните. От значение са и методите на транжиране, топлинната обработка и количеството мазнина, отделена от месото преди самото консумиране. Каквито и да са те обаче, нивата си остават високи.

В говеждото месо има постоянно присъствие на всички витамини от група В - В1, В2, В3, В6 и най-вече В12. Те се запазват в техните субпродукти. Освен на тях, това месо се радва и на високо съдържание на желязо, магнезий, фосфор и цинк. Консумирайки го, ние получаваме всички негови ползи.

Вреди

В говеждото има много мазнини. Поради това е доста калорично и се отразява пагубно на хора, водещи заседнал начин на живот. Най-ниско е нивото на холестерол в полусухото и сухото.

говеждо

В говеждото има наситени и мононенаситени мазнини, за сметка на занижени нива на полиненаситените. Съотношението се смята за нормално, стига наситените мастни киселини да не вземат превес.

Посочените рискове са минимални, тъй като хората от хиляди години консумират говеждо. Основният проблем идва от съвременните начини на захранване на самите животни. Контролът върху храната, условията на живот и качеството на транспорта и съхранението на самото телешко месо крие своите рискове.

Докато те не бъдат ясно установени, няма как да сме сигурни какво ядем. ЕС вече предприема мерки за прозрачност на този процес.

Рейтинг

5 0
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати