gotvach.bg»Статии»Любопитно»Троскот - алтернатива на кафе и брашно

Троскот - алтернатива на кафе и брашно

Троскот

Тревистото растение Троскот (Agropyron repens ) обикновено представлява голямо неудобство за производителите. Името на тази трева произлиза от гръцки - agros (поле) и puros (пшеница).

Троскотът в повечето случаи напада селскостопанските области, като същевременно произвежда химическо вещество, което забавя развитието на останалите растения. Въпреки това в редица райони на Европа троскотът се използва за фураж. Има случаи дори корените на растението да спасят от глад местните жители.

Колкото и невероятно да звучи, този плевел е изключително полезен за консумация. Данни за него се откриват още при древните автори Диоскорид и Плиний. В своите трудове те препоръчват използването на корените на троскота. Тогава се е смятало, че те влияят благотворно на потока на урината и лечението на камъни в бъбреците.

След доста години затишие данни за троскота намираме през 1597. Тогава билкарят Джон Джерард разказва, че в още в онези години растението е обявено за проклятие от селяните, чиито посеви унищожавал.

От друга страна обаче, казва той, корените на троскота били лекарство за страдащите от запек, тъй като действали очистително. Билката прочиства матката и черния дроб от нечистотии и микроби.

Една от основните функции, заради която е ценен троскотът, е това, че той е една прекрасна алтернатива на брашното и кафето. Печените корени били използвани с тази си цел още в началото на миналия век.

кафе

За да бъде употребявана, след брането билката се измива и отцежда. Сушенето става в проветриви помещения. Корените са готови за употреба, когато са напълно сухи.

За лечебни цели се приготвя настойка от троскот. За целта тънките тръбовидни корени на растението се накисват във вода, от която се приема от 3 мл до 6 мл три пъти дневно.

Отварата от троскот пък се приготвя, като 2 ч.л. ситно нарязани коренчета се сложат в чаша вода. Сместа трябва да ври около 10 минути. От отварата се пият по 100 г три пъти дневно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати