Дивият чесън (левурда) бори безсъние и високо кръвно

Дивият чесън (левурда) бори безсъние и високо кръвно

Дивият чесън е познат още като левурда, див лук, горски чесън и др. Той е подобен на градинския лук, но повече наподобява красиво цвете. А ползите му са неизмерими.

Лечебни свойства притежават както листата на дивия чесън, така и неговите луковици. Консумацията им влияе благотворно на стомаха, тъй като не дразнят. Освен това малко известно е, че дивият лук е добро средство срещу безсънието. Редовният му прием осигурява лек и спокоен сън. Билката се прилага и при високо кръвно налягане. То буквално изчезва.

Ударната лечебна доза див чесън може да бъде приготвена, като листенцата или луковицата на растението се нарежат на ситно и се залеят с топло мляко. Оставят се да престоят няколко часа. От отварата се пие бавно и на глътки, за по-добър ефект. Тази рецепта с топло мляко помага именно при стомашни болки, чревни проблеми, запек, глисти и хроничната кашлица.

Лечение с билката се прилага още при остри и хронични разтройства, метеоризъм, колики и запек. Листата на дивия чесън могат да се използват и като добавка към различни салати и ястия. Те пречистват бъбреците и пикочния мехур, като стимулират уринирането. Вървят добре с други подправки, като лук и/или магданоз.

Ползите от левурдата са доста. Освен споменатите, в народната медицина тя се прилага за подобрение на паметта, при виене на свят, срещу атеросклероза, при всякакви затруднения с дишането и наличието на храчки.

Дивият чесън (левурда) бори безсъние и високо кръвно

Освен като подправка и билка, от дивия чесън се извлича и сок. Той успешно повлиява външни рани. Листенцата от него пък могат да се поставят директно върху псориазисни рани.

Основно предимство на дивия чесън е, че в сравнение с обикновения, не дразни лигавицата на стомаха. Миризмата му не е толкова интензивна, колкото при градинския. Много по-издръжлив е. Освен това, от левурдата се приготвя мляко, което има лек привкус на чесън. Маслото, изработено от този тип мляко, е било популярно през 19-и век в Швейцария.

От див чесън се приготвят много неща. Любители си правят пастет от него, добавят го в таратор, крем супи и др. Други пък си приготвят ракия и вино.

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати