Персоналът на детската градина в Асеновград е знаел за отровното мляко

Прясно мляко

Проверките в детската градина в Асеновград, където на децата беше сервирано мляко с отрова за мишки, показаха, че персоналът е знаел за отровното мляко, но въпреки това го е поднесъл на децата.

Служителките в детската градина са се опитали да прецедят млякото, след като са видели хапчето с отрова, и след това са го поднесли за закуска на малчуганите.

Все още не е ясно как отровата за мишки е попаднала в млякото.

Проверките на общината установиха и че самата готвачка е знаела за отровеното мляко, като се е опитала да прикрие проблема.

След опасността 127 деца от детска градина Слънце да бъдат отровени, директорката на учреждението Лидия Захариева подаде оставка. След 19 март Захариева ще бъде назначена в друго детско заведение.

Кметът на Асеновград доктор Емил Караиванов обяви, че ще наложи сериозни административни наказания на целия персонал в детската градина.

По думите на Караиванов най-тревожен е фактът, че готвачката е опитала да прикрие проблема с млякото, като през цялото време е била наясно, че нещо не е наред с него.

До момента прокуратурата е събрала 80 веществени доказателства по случая и са разпитани петима от служителите в детската градина.

Отровно мляко

Петчленна комисия проверява от два дни пътя на млякото от постъпването му в градината до чашите на децата.

Отровното синьо мляко беше сервирано на малчуганите предния вторник, като предизвика сериозна паника сред родителите им.

За щастие здравословното състояние на децата беше стабилно, но въпреки това им бяха направени спешни промивки. Децата са приели медицински въглен и терапевтична доза витамин К като антидот.

В съда с млякото беше открито синьо кубче, което се използва срещу гризачите в детската градина. Отровата в млякото е Сторм - бавнодействаща отрова с хемолитично действие.

Освен полицията и прокуратурата здравните власти също се сезираха по случая, като провериха документите за произход на млякото.

Рейтинг

5 3
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (6)

Изпрати
Поли
Поли
24.03.2014 21:21
Директорката да бъде отново назначена в друго детско заведение след такава немарливост и липса на контрол?Трябва да си носят последствията както тя така и готвачката!Има толкова безработни които биха работили с желание и любов с децата на България!!!!!!
1
0
Dona Delova
Dona Delova
18.03.2014 21:48
Що за жени и майки са тези изчадия да допуснат това да дадат отровно мляко на тези дечица ??? Тази директорка трябва пожизнено да бъде лишена от упражняването на тази професия ,а останалия персионал дисциплинарно уволнен и никога да не бъде допускан до подобни заведения.Призовавам потърпевшите родители да се борят тези некъдърници да получат заслужено наказание, защото от глад децата нямаше да умрат но от такива безотговорни хора можеше да се случи.Оправдание за тях няма и трябва да бъдат наказани заслужено.
8
0
Антония
Антония
18.03.2014 08:58
Как може тази директорка да бъде назначена отново на работа,малко ли е това което се случи,поредното доказателство за пълния абсурд в държавата ни...
7
0
коко
коко
17.03.2014 13:22
Типично по български.Директорката ще бъде назначена в друго детско заведение.На запад ще и бъдат отнети правата да практикува тази професия, а и която и да било друга свързана с достъп да храни и хранителни продукти да не говориме и за затвора.Ще и дадат на нея и персонала,който е ръководила по многооо години затвор,а вероятността да ги почерпят там с отрова е много голяма.И ще си платят за деянието.Но това се случва в БЪЛГАРИЯ да не забравяме....
7
0
Бети
Бети
17.03.2014 12:17
Цялата история е много странна,защото не могат едновременно да се отровят всички деца.Причината е там,че няма тенджера или какъвто и да е съд,който да побира мляко за 120 деца.Ако в детската градина има 6 групи,то млякото се сервира в 6 отделни тенджери с 6 отделни черпака,като преди това всеки съд е седял в стерилизатор на висока температура.Ако ,както казват всички,хапчето с отрова се е "залепило"за черпак или,което е почти невъзможно,само да скочи на дъното на тенджера,то отровените деца ще бъдат само от една група.Подозирам злоумишленост или тотална липса на хигиена и контрол в цялата градина.Виновните на съд.
4
0
Димитрова
Димитрова
18.03.2014 21:14
Бих искала да отговоря на Бети. На децата се дава 150-200гр максимум прясно мляко за пиене. За 120 деца това се равнявана около 18-24 литра общо количество. В градините има тенджери за варене на мляко и по 40литра, така че е възможно всичкото мляко да е сварено наведнъж и впоследствие когато е разсипвано с касерола на нейното дъно да е било залепнало хапчето. Доколкото видях по новините беше показана точно такава касерола. Никой не би си играл да разсипва такива големи количества с черпак. В никакъв случай не защитавам готвачката, аз също смятам че е абсолютна немърливост. А пък ако наистина са знаели че млякото е отровено това е просто престъпно. В този случай можеха просто да сварят един казан с чай- хем бързо, хем по-евтино отколкото да варят ново мляко.
6
0
Карина
Карина
17.03.2014 11:37
Персонал - готвачка , лелички, домакин всички са за затвора!
6
0