Здравословни ползи от исоп

исоп

По времето на Хипократ растението исоп е било познато като свещена билка. Ползите на това ароматно растение с нежни сини цветчета са много.

За лечебни цели се използват надземните части на растението. От тях се извлича и етерично масло.

Запарка от исоп се приготвя, като 1 чаена лъжичка от изсушеното растение (надземни части и/или цветове) се залее с 250 мл вряща вода. Оставя се да се охлади и от полученото се пие по 1/2 чаша 3 пъти дневно.

Тази напитка е лек за хората със сърдечносъдови заболявания. Тя се използва още за гаргара при болки в гърлото, възпалени венци и уголемени сливици. Исопът е полезен в лечението на астма при деца, както и при възрастни.

Бронхит

Младите листа исоп се добавят чайове, салати, плодови супи и др. Те имат силен ментов аромат. Летливите масла, които се съдържат в тях, лекуват лошо храносмилане, газове, подуване на корема и колики.

Масло от исоп може да бъде открито в състава на редица висококачествени парфюми. То има силен аромат на смес от няколко билки. Препоръчва се за лечение на заболявания на дихателните пътища, тъй като действа отхрачващо. Есенцията, която се отделя, лекува бронхит и катарални възпаления на горните дихателни пътища. Ароматът, който се отделя пък, стимулира апетита.

Освен вътрешно, исоповото масло се прилага и външно. Масажът с него действа отпускащо и същевременно зарежда с енергия. Премахва умората и бори безсънието. Комбинираният прием на маслото се прилага при силен стрес, страхови неврози, истерии. То създава усещане за будност и ясен поглед над нещата.

Етерично масло

При бронхит и простуда на гърдите се правят разтривки с разредено исопово масло. То се комбинира добре с мащерка и евкалипт. Добавя се и към водата във ваната при нервна преумора, меланхолия или мъка.

Всяко навяхване минава по-бързо, ако бъде намазано с масло от исоп. То се използва успешно и в кулинарията като подправка за месо и сосове. Ароматът му може да бъде усетен в швейцарския абсент.

Лапи от листа исоп пък се налагат върху рани и натъртвания. Тинктурите се използват отново за отхрачване. Най-добри са в комбинация с лопен, женско биле и бял оман.

Рейтинг

5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати