Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Каперсите - златото на средиземноморската кухня

Каперсите - златото на средиземноморската кухня

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Каперси

Бодливото тревисто растение каперсник дава прекрасни плодове – каперсите. Те представляват неговите недоразвити пъпки. Среща се по цял свят, но истинската му родина е Средиземноморието. Там каперсник може да се види увит по стени, огради или стелещ се свободно по земята на каменистите местности.

У нас каперси в прясно състояние трудно могат да бъдат открити, въпреки че така са най-вкусни и полезни. Преобладава предлагането на маринованите.

Каперсите са ценени буквално като злато от готвачите в Средиземноморието. Те намират приложение в почти всяка салата, паста, пица, местно ястие и различни сосове. В Италия, или по-точно в южната и част и на остров Сицилия, няма ястие, в което да не откриете каперси.

Те са една от основните съставки и на популярния из цял свят сос Тартар. В Гърция пък има практика развитите пъпки, които раждат плод, да се предлагат като специален вид мезе.

мариновани каперси

По Средиземноморието консумацията на риба е силно застъпена, а една от най-честите гарнитури за риба са отново вкусните каперси. Подхождат най-много на осолена и пушена сьомга. Кореспондират добре с всеки вид морска храна.

Те хармонират прекрасно с домати и сосове на доматена основа и зеленчуци с по-фин вкус като тиквички и краставици. Мариновани се предлагат или поднасят в комбинация с други мариновани храни, като маслини, аншоа, кисели краставички и гъби.

Риба с каперси

Поради леко пикантния си вкус, каперсите са чудесно допълнение към ястия с месо. Утвърдено съчетание е това с анасоновия аромат, най-вече ако не е твърде интензивен. Поради това зелени топчета се съчетават добре с естрагон, резене и дори копър.

Пак в средиземноморската кухня след намесата на майсторите готвачи от каперсника остават малко неизползваеми части. Отново в Гърция са въвели в готвенето младите клонки и листата на каперсовия храст.

Тези части отново се мариноват и притежават също леко пиперен вкус, характерен за каперсите. Те остават приятно жилави и леко хрупкави в маринатата. Добавят се отново в салати и морски специалитети.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest