Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)
gotvach.bg»Статии»Кулинария»Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)

Здравословни ползи от дивия чесън (левурда)

Див чесън

Левурда или див чесън можете да видите из сенчестите планински райони в България – лесно се разпознава, тъй като има характерна миризма на чесън.

Дивият чесън цъфти през месеците от май до юни. В листата и луковицата на растението се съдържа етерично масло, което по състав е подобно на това на чесъна.

Заради красивия си външен вид растението често е определяно като цвете – има продълговати листа, които много приличат на листата на момината сълза. Цветчетата на билката също напомнят на момина сълза, но често са оприличавани и на блатно кокиче.

Билката е често препоръчвана при проблеми със стомаха – помага при диария, при липса на апетит, прилага се и при стомашни и чревни катари. Левурдата е ефикасна и срещу атеросклероза и хипертония, като помага за оплакванията, които следват от тези състояния, като виене на свят или безсъние.

Левурда

Редовното пиене на отвари от билката увеличават амплитудата на сърдечното съкращение и съответно забавят сърдечния ритъм. Заради своето бактерицидно действие левурдата е подходяща билка за лекуване на настинки, грипни състояния, бронхит.

Билката може да се пие и при наличие на глисти. Освен левурда и див чесън, билката има още няколко имена – горски чесън, сибирски лук, мечи лук и др.

На много места в страната билката е по-позната като мечи лук, а като причина за това се сочи поверието, че мечките го ядат след зимния си сън, защото чрез него пречистват стомаха, червата и кръвта си.

Чай от левурда

Дивият чесън се използва не само за лечение на здравословни неразположения. Познат е добре и в кулинарията – често се добавя ситно нарязан към салати, супи.

Особено подхожда на картофена салата. Според кулинари, дивият чесън може да се използва във всички ястия, в които обикновено се добавя магданоз.

Не се препоръчва само при хора, които страдат от язва или гастрит.

В народната медицина сок от листата на билката се използват и за трудно зарастващи рани – особено ефикасен е при гнойни рани.

Тъй като сокът на дивия чесън е изключително богат на витамини, често се препоръчва като укрепващо средство. Екстракт от билката има добро действие и срещу оловно отравяне.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати