Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Лечебни рецепти с индрише

Лечебни рецепти с индрише

Индрише

Индришето има кръвоспиращо и запичащо действие. Билката е много ефикасна при високо кръвно налягане, сърцебиене. Използва се често и при маточни кръвотечения, захарна болест. Следващата рецепта е подходяща за хора, които страдат от упорита и суха кашлица:

Необходими си ви 5 – 6 ореха, глава лук, две ябълки, 6 стръка индрише и един литър вода. Орехите се измиват предварително и се счукват заедно с черупките. Към тях добавяте главата лук, която не бива да бъде обелена - измийте я, след което я добавете цяла, но преди това я надупчете на места с вилица.

Сложете двете ябълки – цели, но също надупчени с вилица. Сложете и стръковете индрише. Към всичко това се налива литъра студена вода и съдът се слага на котлона. Целта е течността да изври на половина. След това готовата отвара се пие за един ден.

Ако страдате от безсъние, направете си запарка от 5 листа от билката – заливате ги с 250 мл вряща вода. Оставете сместа да изстине, след което можете да прецедите. Пиете бавно и на глътки преди вечеря.

При аритмия направете запарка от 2 ч.л. листа от билката и 1 ч.ч. вряща вода. Заливате и след десетима минути прецеждате, след което сместа се пие по 50 мл. Запарката трябва да се изпие за ден.

За страдащите от хипертония се препоръчва да изяждат по две свежи листа от билката 30 минути преди храна. За хора, които са претърпели инфаркт, помага рецепта с индрише и бадеми.

Трябва да сложите чаша непечени бадеми в студена вода за няколко часа, а после да обелите ципите им. След като се обелят, ядките се смилат в машинка за месо и се слагат в подходящ съд.

Към тях добавете 1 ч.ч. смлени листа от индрише. Сложете и 4 смлени лимона – с кората, но е добре да премахнете семките, преди да ги смелите. Към тези съставки се добавя и буркан пчелен мед. Накрая сложете тинктури от глог, мента и валериан – по ½ ч.л.

Добре е да добавите и камфор на прах – не повече от една щипка. Разбъркайте добре съставките и сложете сместа в хладилник – яжте по 1 с.л. три пъти дневно. Приема се задължително преди храна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest