gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Глогът бори атеросклероза

Глогът бори атеросклероза

Глог
Мултифункционална отварачка 5в1
Практичен аксесоар за вашия дом:
Мултифункционална отварачка 5в1
17.50 лв.
Виж ››

Глогът, както и екстрактът от него, притежават завидни свойства, чрез които помагат при редица заболявания и неразположения. Това малко храстовидно растение се среща най-често в Европа, Западна Азия и Северна Африка. Познава се по острите бодли, розовите цветчета и червени и дребни плодчета.

В глога се съдържат множество вещества, отговорни за благотворното му влияние, включително и флавоноиден комплекс от процианидини. Екстрактът от растението се приготвя основно от листата и цветовете му, тъй като те съдържат по-високи количества активни вещества от плодовете.

Глог се препоръчва на хора със забавена сърдечна дейност. Активно се прилага в ранните стадии на сърдечна недостатъчност. Приемът му подобрява кръвообращението в коронарни артерии, които снабдяват сърдечния мускул. Това прави изпомпването на кръвта в организма по-ефективно.

Така се подобрява и кръвообращението на крайниците, което от своя страна намалява съпротивлението на артериите. Глогът увеличава толерантността на сърдечния мускул към кислороден дефицит. Със своите антиоксидантни свойства и съдържащите се биофлавониди той успешно се справя със свободните радикали.

Сърдечносъдовото заболяване стенокардия (ангина пекторис) често се появява в следствие на атеросклероза. Глогът и екстрактът от него успешно се справят с това. Заболяването идва като резултат от слабия кръвен поток към сърдечния мускул.

Атеросклероза

А когато няма достатъчно количества кислород към него, той получава спазми. Подобни пристъпи често се появяват при силен стрес или активно физическо натоварване. И тук на помощ идва глогът – той пази сърцето в тези периоди.

Подобен е случаят при инфаркт. Глогът пази от него чрез своето антиоксидантното действие, което предпазва сърцето от свободните радикали, които могат да го увредят. Освен като превантивна мярка той се прилага и при възстановяване след прекаран инфаркт. Той е средство за дългосрочно лечение на сърдечните болести. Екстрактът от него трябва да се натрупа в организма, за да започне видимо да действа.

Глогът може да се използва пресен, под формата на чай, запарка, тинктура, настойка, прашец и екстракт. Големите количества обаче причиняват леки отравяния. Да се приема след консултация с лекар.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати