gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от глог

Здравословни ползи от глог

Глог
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Глогът представлява ниско растящо бодливо дърво, наподобяващо храст. У нас се използва главно за лечение.

Растението с малки цветчета намира широко приложение в народната медицина. Приемът му спомага разширяването на кръвоносните съдове и създава повишен приток на кръв. По този начин се повишават и нивата на кислорода в организма. Прилага се при студени ръце и крака.

Здравословните си ползи глогът дължи на съдържащите се в него активни вещества. В листата му се откриват тритерпенни въглеродни киселини, танини, пуринови производни, флавоноиди и есенциални мастни киселини.

Плодовете му пък са богати на витамини, отново танини и флавониди, както и пиглемти. За производство на екстракт от глог се използват главно листата му поради преимущество от страна на полезни съставки.

Чай от глог

Една от основните функции на глог и екстракт от него е благоприятното му въздействие върху сърцето. Той доказано намалява кръвното налягане. Освен това бори атеросклероза, при която холестеролът се натрупва в кръвоносните съдове.

Прилага се при ранни фази на сърдечна недостатъчност и лечение след прекаран инфаркт. Глогът спомага за нормалните функции на сърцето.

В глогът се съдържат антиоксиданти, които освен че намаляват нивото на холестерол в кръвта и регулират сърдечния ритъм, успокояват. Поради това билката често се препоръчва при безсъние. За целта цветчетата на глога се запарват в продължение на десет минути. Чаят се пие преди лягане.

Бодливото храстче глог и неговите червени плодчета са били използвани от лечителите още в древни времена на Европа. Днес обаче, преди да предприемете лечение с тях, трябва да се консултирате с вашия лекар, тъй като прекомерните дози могат да са опасни.

В редки случаи се наблюдава разстроен стомах и болки. От друга страна не е изключено да се появи и главоболие. Това се дължи на разширилите се кръвоносните съдове, които прилагат определен лек натиск в и около мозъка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 2
2 2
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати