Вкусни рецепти с кафяв ориз
gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Вкусни рецепти с кафяв ориз

Вкусни рецепти с кафяв ориз

кафяв ориз

Никак не е лошо да замените традиционните рецепти с бял ориз с кафяв. По-малката обработка на зърната му позволяват повече полезни хранителни вещества в състава му. Предлагаме ви няколко рецепти, с които да изпробвате възможните вкусни съчетания с кафяв ориз, който е не по-малко апетитен от белия бисерен ориз.

Първата рецепта може да си приготвите като основно ястие или за гарнитура към печено месо на скара. За да си я направите, са ви необходими:

Кафяв ориз със сирене Чедър

Необходими продукти: 1 ч.ч. кафяв ориз, 2 – 3 ч.ч. вода, ½ глава червен лук, 1 червена пиперка, 1 чаша настъргано сирене Чедър

Начин на приготвяне: Сложете предварително измития ориз заедно с водата в тенджера. След като заври, намалете котлона и оставете ориза да къкри, докато омекне и абсорбира водата.

Ориз

В тиган сложете нарязаните шайби лук и пиперката - също на шайби. След като се позапържат, добавете вече сварения ориз. Накрая сложете сиренето и оставете на котлона, докато се разтопи. Накрая подправете със смлян черен пипер.

Следващата рецепта е за салата с кафяв ориз и авокадо. За нея са ви нужни 100 г ориз, който предварително сварявате, след което прецеждате и оставяте да се охлади. Към него добавяте запечени в сух тиган слънчогледови и тиквени семки.

Нарязвате 4 стръка зелен лук и ги добавяте към ориза. Настъргвате на ренде две тиквички и преди да ги добавите към останалите продукти, ги изстисквате с ръка. След това нарязвате на парчета половин авокадо и го слагате в купата със салатата. Накрая заливате салатата с дресинг от зехтин, 2 с.л. лимонов сок, 1 с.л. мед. Разбърквате и сервирате салатата, поръсена с пресни ментови листа.

Последната рецепта е за мусака от ориз и броколи:

Мусака с кафяв ориз и броколи

Необходими продукти: 200 г кафяв ориз, 2 скилидки чесън, 1 с.л. соев сос, 1 с.л. сусам, 2 разбити яйца, пресен кориандър, броколи, 1 ч.ч. грах, 3 моркова, олио, сол

Начин на приготвяне: Първо сварете ориза. В отделен съд запържете нарязани на ивици моркови, скилидките чесън, които сте накълцали, както и граха. Разбъркайте и налейте малко вода, за да се задушат.

След това отдръпвате от котлона изсипете ориза и зеленчуците в намазнена тава, добавете кориандъра, солта и сусама и разбъркайте. Накрая добавете разбитите яйца и разбъркайте добре. Печете в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати