Салвията - отлично оръжие срещу Алцхаймер

Чай от Салвия

Салвията представлява градински чай, отглеждан от дълбока древност. Името ѝ идва от латинското наименование „salvere”, в превод - да бъдат спасени. Има хиляди легенди, свързани билката и нейните ползи. Някои дори смятат, че салвията е способна да изцери всяка болест.

Родина на градинския чай е района на Средиземно море. В нея се откриват лечебни съставки, като различни етерични масла, флавоноиди и фенолни киселини.

Тя има силен антиоксидантен и противовъзпалителен ефект. Учените са установили и друга основна нейна функция – да бъде главна съставка за запазване или оптимизиране на функциите на мозъка.

През 2003 година е проведено изследване, целящо да установи реалния потенциал на билката като подобрител на паметта. В него участие са взели 45 възрастни хора, които са подложени на две отделни проучвания.

Първата група получавала плацебо, а втората - маслени екстракти от градински чай, с количество 50 до 150 microl. От 1 до 6 часа след приема се правели тестове за памет. Те били повторени няколко пъти, за да се установи определена закономерност. Станало ясно, че дори тези, които приемали минимални дози градински чай, веднага и значително подобрявали паметта си.

Салвия

Същата година по време на Септемврийската Британската Фармацевтична Конференция в Харогейт известният професор Хъгтон представя на своите колеги реални доказателства за това как червената или китайска салвия се явява като алтернатива на обичайните фармацевтични лекарства при лечение на болестта на Алцхаймер.

Откритите в нея съставки се оказват инхибитори на ацетилхолинестераза и то много по-добри, от приеманите под формата на синтетични медикаменти.

Лечебните свойства на салвията се крият в нейните листа, откъдето се носи и приятният и аромат. Освен прясна, като подправка и под формата на чай, може да се приема и като екстракт. Тя предпазва клетките на мозъка и черния дроб от т.нар. оксидантен стрес.

Състояния, като гастрит, колит, язва, метеоризъм и възпаление на жлъчния мехур също се повлияват добре от приема и. Външно салвия се използва при изгаряния, ухапвания от насекоми, кожни заболявания и всякакви възпаления.

Рейтинг

5 2
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати