gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Комбинация от подправки заменя солта в храната

Комбинация от подправки заменя солта в храната

Подправки
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods-20%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
14.40 лв.
Виж ››

За вредите от солта всеки е чел и слушал. Прекалената консумация е факт. Но колкото и да сме запознати с този наболял проблем, като че ли никой не предприема нужните мерки.

Учени обаче са намерили начинът как да намалим приема на сол и той е много по-полезен от получаването на тази така суха информация. Разковничето са готварските уроци.

Проведено проучване доказва, че голям ефект срещу завишената консумация на сол се постига със специализирани уроци на тема подправки. Знанието как да използват различните билки и подправки като алтернатива на солта, е едно прекрасно решение за избор на по-здравословно меню.

В проучването участие взели две групи хора, които били наблюдавани в продължение на четири седмици. Първата група не променила по никакъв начин хранителните си навици.

Втората група прекарала период без консумация на сол, като за заместител използвала най-различни подправки. Накрая станало ясно, че втората група е приела с 966 г. натрий по-малко на ден от първата.

Изследователите не посочват определени подправки, с които да се замества солта. Това е въпрос на личен избор и вкус. Важен е опитът, докато се избере най-подходящият вкус.

Сол

Разбира се, това в никакъв случай не означава да се откажем от солта изобщо, тъй като, за да свикнат без нея, вкусовите рецептори се нуждаят от няколко седмична адаптация.

На пазара могат да се открият много миксове от подправки (билки), които се явяват като прекрасен заместител на солта. В по-голямата си част те не съдържат натрий, а съдържащото се количество калий е минимално. Те са задължителни за хора с бъбречни проблеми.

Използвайки ги, вие не само намалявате вредоносния завишен прием на натрий чрез солта. Така се радвате и на положителните и оздравителни свойства на всяка една от билките.

Най-изчистена и здравословна комбинация може да получите, като наберете избраните от вас билки, изсушите ги и смесите в блендера - вкусно, полезно и здравословно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Б.Кунчев
Б.Кунчев
06.03.2015 16:26
966 г натрий дневно-какъв кантар ползвате,господа
0
0