Кулинарна употреба на сусам

Кулинарна употреба на сусам
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
Виж ››

Родина на топлолюбивото растение сусам е Африка, но се отглежда успешно в Средиземноморието, Индия, Китай, Пакистан, както и в България.

Той е често използван в кулинарията на страните от Средният изток и Средиземноморието. С него най-често се подправят хумус, кебапи и меса. Редовно е в комбинация с лимон и чесън.

Сусамът е едно от най-старите растения, култивирано в Близкия и Далечен Изток за кулинарна употреба. Всяко негово зрънце придава на всяко ястие идентичност. Една от най-ценените му ползи е фактът, че е диетичен. Той подпомага както храносмилането, така и нервната и сърдечно-съдовата система.

Кулинарна употреба на сусам

Белият сусам е суровината, от която се произвежда халвата. Освен това обаче е и често използвана съставка при приготвянето на пържено месо и риба в китайската, японската и корейската кухня. За целта сусамът се препича леко на тиган. Освен за панировката, той се влага и в различни сладкиши.

Сусамът е сред малкото подправки, за които не съществуват кулинарни граници. Той може да бъде успешно добавен както в предястие, така и в основно ястие, дори десерт. Съчетава се добре както с месо, птици и риба, така и с плодове, зеленчуци и тестени изделия.

Кулинарна употреба на сусам

В Близкия Изток сусамовото олио се радва на изключителна почит. С него се приготвя така популярния там тахан. Често той е в съчетание с лимонов сок, сол, черен пипер и други характерни за арабския свят подправки.

В арабските страни пък подправката се консумира най-вече под формата на ястието хумус, което представлява нахут със сусамово олио.

По нашите географски ширини сусамовото олио се произвежда от суров, бял сусам. Преработката е специфична и при нея не се унищожават така ценните витамини и активни вещества.

Специфичното вещество сезамолин от сусама предотвратява развалянето на олиото и има понижаващо нивото на холестерол в организма действие.

Освен олио, сусамът в България се консумира под формата на така популярната тахан халва. В Турция и Гърция пък е използван главно за овкусяване на многобройни видове хляб и сладкиши.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Gergana Tsvetanova
Gergana Tsvetanova
29.09.2016 11:22
И аз обичам да използвам сусам на печивата.
0
0
Илияна Димова
Много харесвам смес от сусамов тахан и пчелен мед
0
0