Козунаци менте ще залеят пазарите преди Великден

Козунак

Родните хлебопроизводители предупреждават българските потребители, че за този Великден пазарите могат да изобилства от фалшиви козунаци, които не са приготвени от традиционните продукти.

От бранша уведомяват, че козунаците ментета могат да бъда разпознати по твърде ниските цени, на които се предлагат.

Обикновено тези козунаци са с до 50% по-ниски нормалните стойности на традиционния великденски хляб.

Във фалшивите козунаци няма няма нито мляко, нито захар, нито яйца. Най-често те се приготвят от яйчен меланж, оцветители, подсладители и консерванти – или така наречените Е-та.

Специалистите заявяват, че съставките в козунаците ментета не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това някой от тях могат да доведат до чревни проблеми при хора с по-чувствителен стомах, освен това могат да предизвикат алергии и обриви.

Козунак менте

Традиционният козунак е включен към групата на печивата, а не към групата на хлебните изделия, при които има по-строг контрол и изисквания.

Тази вратичка в закона позволява на много от родните производители да приготвят козунаци от полуфабрикати без да включат нито един от традиционните продукти, необходими за приготвянето на великденския хляб.

Според експертите има няколко точни идентификации, от които можем да познаем дали си купуваме истински козунак или менте.

Специалистите съветват да огледате добре обема и теглото на продукта – традиционният козунак има голям обем и е доста лек.

Срокът на годност също може да ви покаже дали един козунак не е менте. Внимателно прочетете датата на приготвяне на продукта и срокът, до който е годен за консумация – при козунак, който не съдържа консерванти, тази разлика не е повече от 10 дни.

При останалите срокът на годност е от 6 месеца до 1 година и 2 месеца.

От Агенцията по безопасност на храните уверяват, че контролът върху предлаганите храни около Великден ще бъде по-строг от обикновено. Преди празниците ще се следи за некачествени и вредни продукти.

Потребителите също могат да подават сигнали на сайта на Агенцията по храните.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
ВИЛИ-Виолета Матева
По празници се гони количество ,не качество Има и вкусни козунаци без консерванти ,но повечето са с яйчен прах тогава по добре да си печем сами и е вкусно и истинско !
0
0