Кулинарни тънкости при готвенето с дафинов лист

Кулинарни тънкости при готвенето с дафинов лист

Дафинов Лист

Дафиновите дръвчета са ценени още от древността. Листата им са използвани за лечение на редица заболявания още преди хиляди години. А влагането им в кулинарията е най-лесният начин да се сдобием с ползите от тях.

Добавяйки дафинов лист в ястието си се сдобиваме с уникален вкус и букет от здравословни ползи. Подправката се смята за най-достъпното лекарство, подпомагащо храносмилателната система и безпроблемната ѝ работа.

Освен това дафиновите листа имат способността да защитават черния дроб, да извеждат шлаките от организма, да повишават имунитета и да предпазват от газове, синузит и чревни спазми. Невероятният аромат, който придават, събужда апетита и нормализира работата на стомаха.

В миналото обаче е имало период, в който дафиновият лист се е използвал като добавка за вода, поднасяне за измиване на ръцете преди храненето.

Днес в ястията дафиновият лист се използва като подправка пресен или под формата на изсушени листа, които могат да бъдат цели или стрити на прах. Хармонира добре с риба, говеждо месо, дивеч и всякакви супи.

Готвене с Дафинов Лист

Тя допълва пикантните вкусове. Дафинов лист се прибавя още в туршиите, в комбинация с други подправки, като лук, чесън, черен пипер, бахар и др. Използва се и за мариноване на краставички, гъби и домати. Облагородява вкуса на сосовете.

Дафиновият лист е една безценна подправка за всякакви ястия от телешко, свинско и агнешко месо. С негова помощ сварената и задушена риба, ястията от грах, фасул и зеленчуци разкриват пълноценно вкуса си.

Дафиновият лист има висок гликемичен индекс и интензивен аромат. Поради това използването му трябва да е пестеливо и да не се използва в големи количества. Прибавян в ястия, той трябва да е в съотношение един лист за 4 порции. Освен това при поднасяне подправката се отстранява предварително.

Завишените дози дафинов лист могат да нарушат нивата на кръвната захар в организма. Освен това те водят до повръщане, поради прекалената стимулация на храносмилателната система. Не се препоръчва на хора, болни от заболявания на стомаха.

Рейтинг

5 0
4 3
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати