gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Цената на кравето сирене е започнала да пада

Цената на кравето сирене е започнала да пада

Краве сирене

От Държавната комисия по стокови борси и тържища съобщават, че цените на млечните продуктите са намалели, като кравето сирене е отбелязало с най-нисък спад с 3.5 процента.

Цените на кашкавала също са паднали спрямо предходния месец с 0.5%, но на кравето масло се за повишили с 1.6%.

Според Индекса на тържищните цени стойностите на хранителните продукти на едро като цяло са се понижили със 7%. Колебание през март се е наблюдавало при цените на плодовете и зеленчуците.

Поскъпване както на международните пазари, така и в България, е имало на свинското месо, което е скочило с 3%. Поскъпнало е и пилешкото месо с 1.5%.

Месо

На месечна база са паднали цените на трайния салам с 8.4% и на каймата – с 2.4%. По-ниски са цените и на картофите, и на морковите с 3.8%.

Цените на брашното миналия месец са регистрирали спад с 2.3%, а на годишна база цената му е паднала с 15%.

През март се е наблюдавал и рязък на спад при цените на краставиците, като българските оранжерийни краставици са поевтинели с 25%, а вносните – 11%.

Цени на храните

Доматите от другата страна са поскъпнали с между 5 и 9 % в зависимост от това дали са от вносни или от български оранжерии.

През март са били стабилни цените на зрелия фасул, който само за една година поскъпна с 39%. Почти без промяна са и цените на яйцата, и на ориза. Стабилни са останали и цените на олиото, и захарта.

За миналия месец зелето е скочило с 6.8 %. Поскъпване има и при плодовете, като най-голям скок са отбелязали портокалите – с 6.5%. Цените на лимоните са се повишили с 5.2%, на ябълките – с 2%, на бананите – с 3.4% и на мандарините – с 2.8%.

На годишна база цените на основните хранителни продукти, като захар, брашно, олио и яйца, са поевтинели. Най-нисък спад е отбелязала захарта, чиято стойност е с 25 % по-ниска от миналата година.

На годишна база е регистриран и скок в цените на повечето млечни продукти, като кравето сирене през миналата година е поскъпнало с 9%, кравето масло – с 5.6%, а кашкавалът – с 2.6%.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати