Учени: Кафе + цигара е много лоша комбинация

Цигари
Закачалка за торби за боклук-15%
Практичен аксесоар за вашия дом:
Закачалка за торби за боклук
19.00 лв.
16.15 лв.
Виж ››

Кафето отдавна е подложено на изследвания от специалисти и доста често се появяват нови информации по въпроса полезна ли е напитката или не. В едни изследвания се твърди, че ободрителната напитка може повече да навреди, отколкото да ни бъде от полза.

В други, обаче, кафето дори се препоръчва на хора, които страдат от различни заболявания. И докато учените не са достигнали до единна истина, на нас не ни остава нищо друго освен да го консумираме с мярка.

Цигарите, от друга страна, никога не са били определяни като здравословни и няма как да бъде така.

На всеки е ясно, бил той пушач или не, че пушенето може единствено да навреди на организма на човек. В крайна сметка това е въпрос на личен избор и особен сега, когато в сила е влязъл законът за забрана на тютюнопушенето на обществени места.

Не малко изследвания учените са провели и за кафето и цигарата в комбинация. Почти всеки пушач е на мнение, че кафе без цигара няма същия вкус и сякаш не е пълноценно.

Кафе и цигара, обаче, не бива да се комбинират, смятат френски специалисти. Заради вкуса на цигарата човек не може да усети аромата и вкуса, който има кафето, пише на своите страници вестник Индипендънт.

Кафе

Пушенето на цигари предизвиква постоянни структурни промени на езика твърдят от болницата Питие-Салпетриер. По този начин се влошава и способността на вкусовите луковици да разпознават характерните нотки, които притежава горчивата ободряваща напитка, допълват специалистите.

Отдавна е известно, че токсичните химикали, които се съдържат в тютюна, притъпяват чувството за вкус в устата. Това, което новото изследване успя да докаже е, че този ефект на цигарата е дълготраен и най-засегнато се оказва усещането за горчиво.

Проучването доказва, че всеки пети пушач, който е взел участие, не може да разпознае горчивите вкусове. Още по-интересно е, че при бившите пушачи, които били изследвани, процентът бил още по-голям – цели 26.5 на сто в сравнение с едва 13.4 на сто от непушачите.

Тютюнопушенето не може да влияе на възприятията ни за сладко и солено, както и за кисело, твърдят провелите изследването френски специалисти.

Рейтинг

5 1
4 3
3 3
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати