Хлебопроизводители отказват да работят с родните супермаркети

Хляб
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Спираловидна резачка на плодове и зеленчуци за декорация
9.20 лв.
7.08 лв.
Виж ››

Родните хлебопроизводители от Бургас и Кърджали са решени да бойкотират хранителните вериги в страната заради непосилните условия, които им поставят, за да предлагат български хляб.

Димитър Людиев, който е член на Управителния съвет на Съюза на хлебопроизводителите, съобщи, че местните производители са изправени пред непоносими изисквани от страна на супермаркетите.

Людиев каза, че по-голямата част от родните хлебопроизводители са принудени да предлагат стоките си в малките магазини, тъй като хипермаркетите изискват от тях отстъпки от рода на 20 и 40 %, които са прекалено високи за родното производство.

Ръжен Хляб

Бургаските производители са категорични, че при тези условия няма да работят с родните хранителни вериги.

Засега няма тенденция за фалити на хлебопроизводителите, но за последните десет години фурните в България са се стопили от 2200 до 680.

Хлебарите от Кърджали обвиняват големите хипермаркети в града за дъмпинга, който е довел до срив на някой от фирмите.

От бранша недоумяват как е възможно в родните вериги да се предлага хляб под 70 стотинки. В някои от местните вериги белият хляб е достигал шокиращата цена от 49 стотинки.

Заради подбива на целите много от фурните работят с едва 50% от капацитета си, а някои от цеховете в страната са на ръба на фалита.

Печен Хляб

Бисер Сребрев, който произвежда хляб в Момчилград, коментира, че през последната година производството му е паднало наполовина, като добавя, че през годините, в които се занимава с хлебопроизводство, не е успял да влезе в контакт с веригите.

"Не ни допускат. Затова настояваме за някаква защита от държавата срещу този монопол" – заяви Сребрев.

Днес родните депутата ще обсъдят предложението, в което се предвижда договорите на хипермаркетите с доставчици и производители да бъдат публикувани в интернет.

Според управляващото правителство това ще помогне да се премахнат двусмислените договорни условия, които ограничават родните производители и заради които хранителните вериги предлагат по-малко от българските стоки.

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Карчева
Карчева
15.04.2014 15:20
Браво!Някой трябваше да бъде първи.Не може да се налагат непосилни условия и такси за всичко.
0
0