Дъмпинг с румънско месо саботира родното агнешко

Агнешко
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене-30%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Комплект от 3 японски ножа с калъф за носене
79.00 лв.
55.00 лв.
Виж ››

Вносно агнешко месо от Румъния и Нова Зеландия намали продажбата на българското месо малко преди Великден заради ниските цени, на които се предлага.

Проверки показват, че преди празника агнешка плешка от Нова Зеландия ще се продава за 12.99 лева за килограм.

Родните фермери съобщават, че макар българското месо да е по-хубаво за консумация, нашенците предпочитат да купуват румънско агнешко за празника заради ниските му цени.

Месото от северната ни съседка влиза на цени от 4 до 4.50 лева за килограм, което го прави в по-предпочитаната стока, тъй като българските производители предлагат агнешко в живо тегло на цени около 5.50 лева за килограм.

Агнешки бут

През последните години държавната политика в Румъния усилено подпомага животновъдството в страната, което мотивира румънските фермери да увеличават стадата си.

От бранша предупреждават да внимавате с агнешкото месо, което купувате за празника, независимо дали е българско или вносно.

Ако държите да консумирате прясно агнешко месо, обърнете внимание дали по продукта, който купувате, има кръв – месо, което не е стояло във фризер дълго време винаги пуска кръв.

От Агенцията по храните казват, че замразеното месо губи еластичността, която прясното притежава. Затова когато го натиснете с пръст, в него остава дупка, а прясното връща формата си в първоначалния вид.

Друг признак, по който можете да познаете дали едно месо е прясно, е цветът. Цветът на прясното агнешко месо е червено-розов.

Агнепко месо

Инспекторите предупреждават за идващия празник да купувате месо само от регламентирани кланици, за да сте сигурни, че продуктът е бил проверен от експерти.

Месото, което купувате, трябва да бъде подпечатано с овален печат, който показва ветеринарно регистрационния номер на предприятието и буквите ЕО.

Здравната маркировка трябва да е поставена по такъв начин, че ако се разреже на половини или четвъртини, всяко парче да има печат.

Най-често срещаните нарушения при месните продукти са начинът им на съхранение и неясният им произход. Затова все повече хора избират да пазаруват директно от производител.

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати