gotvach.bg»Статии»Любопитно»Великденски обичаи и традиции

Великденски обичаи и традиции

AdminAdmin
Дарт Вейдър
9494137112k
Великден
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Модерен сушилник за чинии и прибори Лукс
36.00 лв.
Виж ››

Великден е най–светлият празник за християнския свят. На този ден християнската църква почита Възкресението на Божия син Исус [Христос]. Празникът е подвижен и се отбелязва в неделния ден на Страстната седмица, чието начало се поставя от първото пролетно пълнолуние.

Някои от традициите и обичаите на Великден произлизат от древността. По стар обичай Възкресение Христово се чества в продължение на 3 дни, а приготовленията за неговото отбелязване започва по време на Страстната седмица.

Яйцата се боядисват рано сутринта на Велики четвъртък или Велика събота, като първото яйце задължително се потапя в червена боя, символизираща Христовата кръв. На Великден сутринта със същото яйце се прави кръстче по челата на децата, а след това и на останалите членове семейство.

Възкресение Христово

Яйцето се слага на видно място в дома, където ще подмени миналогодишното яйце, донесло здраве, благополучие и късмет на всички обитатели на дома. Много древни народи са считали че, яйцето за символ на прераждането и новото начало.

Боричкането с великденските яйца е един от най–веселите момент на Великден, който винаги се очаква с голямо нетърпение и радост от малчуганите. Чрез обичаят се изразява борбата за здраве и победа през следващите 12 месеца. Според традицията "боракът" ще се радва на здраве, благополучие и късмет.

Друга важна част от Великденските обичаи е приготвянето на великденския козунак. Той се който се приема, че олицетворява тялото на Иисус Христос. Великденският козунак в България е въведен в началото на 20-ти век, като до тогава Великден се отбелязвал с различни Великденски обредни хлябове и пити.

Козунак

По традиция на Великден всички членове на семейството се пременят в нови дрехи, символизиращи зараждащия се нов живот през пролетта и на Възкресението Христово.

В полунощ срещу Великден в църквите се отслужва тържествено богослужение и в 0.00 часа свещеникът съобщава Възкресението на Божия син с думите Христос Воскресе! , а в отговор присъстващите отвръщат Воистина Воскресе! . Свещеникът изнася навън запалена свещ, от която всички палят свещите си, които после се опитват да отнесат в сома си пламтящи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати