Най-вкусното агнешко и най-апетитната риба

Агнешко

Подготвили сме две различни рецепти за печено месо, които можете да направите на своето семейство или специални гости. Първото ни предложение е за печен агнешки бут. За да си направите рецептата, ще ви трябват следните продукти:

Пикантен агнешки бут със сусам

Необходими продукти: 1 кг агнешко бутче, лимон, портокал, ½ пак. масло, 1 ч.л. горчица, ½ с.л. пчелен мед, сол, смлян черен пипер, 2 с.л. сусам

Начин на приготвяне: Първо измивате хубаво месото. От портокала ще ви е нужна кората, както и част от сока – достатъчно е ¾ ч.ч. прясно изцеден сок. От лимона ще ви трябва само настъргана кора. След това смесете двете кори, сол, черен пипер и горчицата и намажете хубаво агнешкото бутче с тази смес.

Оставете месото да постои в хладилник за около един час, може и повече, ако имате достатъчно време. След това извадете месото от хладилника и го сложете в подходяща тава и го залейте с предварително разтопеното масло. Включете фурната на около 180 градуса и оставете бутчето да се пече около половин час.

През това време разтворете меда в портокаловия сок – след като минат 30 минути от печенето, залейте бута с тази смес. Отгоре обилно поръсете със сусама – оставете бутчето във фурната и печете още около два часа. Хубаво е от време на време да поливате месото с получилия се в тавата сос. Ако не е достатъчен, долейте в тавата гореща вода, колкото е необходимо.

Проверявате месото и когато е готово, изключете фурната. Сервирайте месото, като го разрежете на филии. В комбинация може да добавите от соса, останал в тавата или да направите ризото с пармезан за гарнитура.

Риба

Следващото ни предложение е за печена риба с кисело мляко. Ето и как да си направите рецептата:

Риба с кисело мляко

Необходими продукти: 800 г филе от риба, 2 глави лук, магданоз, мариновани гъби, 2 ч.л. червен пипер, черен пипер, сол, 1 винена чаша бяло вино, 1 ч.ч. кисело мляко, обезкостени маслини, сух бял хляб

Начин на приготвяне: Филето е добре почистено и сложено в тавичка – поръсете го със черен пипер, сол и червен пипер и го оставете настрана. В отделен съд добавете ситно нарязаните глави лук и гъби, мазнина, вино и малко вода. Лукът трябва да омекне добре, след което тенджерката се отдръпва от котлона.

Прецедете хубаво сместа и сложете зеленчуците върху филетата от рибата. Сосът пък смесвате с киселото мляко и хубаво разбърквате – полейте филетата с течността. Следва да поръсите обилно с маслини, трохи от сух хляб, магданоз. Сложете на места и парченца масло.

Ястието се пече в силно загрята фурна за около 15 минути – поднася се топло с резен лимон и подходяща гарнитура. Ние препоръчваме салата от рукола.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати