Какво означават цветовете на великденските яйца

Бои за яйца

По традиция на Велики четвъртък или на Велика събота се боядисват великденските яйца, които са символ на новия живот и възраждането. Великденският ритуал е станал неотменна част от празника.

Цветовете, които избираме, за да боядисаме яйцата за големия християнски празник, са различни - жълто, синьо, лилаво, червено, тюркоаз, зелено и други, като всеки от тях има различно послание и значение.

Червеното например обикновено се свързва с Христовата кръв, но самият цвят всъщност символизира любовта и надеждата. Жълтите бои за яйца от друга страна символизират светлината и щастието.

Оранжевите багри са символ на символ на издръжливост и сила, а зелените – на растеж.

Великденски яйца

Синият цвят олицетворява здравето, а виолетовият – истината и надеждата.

Макар и рядко срещани, съществуват и черни бои за яйца, които противно на схващането за черния цвят не символизират мъка, нещастие и смърт, а вечност.

От пазарите можете да си купите и кафяви бои за яйца, като кафявото яйце символизира щастието.

Според преданията първото великденско яйце е било боядисано от Мария Магдалена, която го е подарила на римския император Тиберий и му е съобщила за Възкресението на Христос.

Великден

Яйцето е било червено и оттогава е станало традиция първото боядисано яйце за християнския празник да бъде в червен цвят.

Яйцето е символ на новия живот, а за християните то се е превърнало в символ на Възкресението, като твърдата му черупка символизира гробницата на Христос.

В миналото броят на боядисаните яйца се определят от броя на кокошките-носачки в едно селище, като в по-бедните домове се боядисвали между 30 и 40 яйца, а в по-богатите – между 200 и 400.

Броят на боядисаните яйца задължително трябва да бъде нечетен.

По традиция първото яйце се боядисва от най-възрастната жена в дома, а в ритуала се включват всички жени в семейството.

На Велика събота яйцата се носят в черквата, за да бъдат осветени, а на Възкресение Христово започва традиционното чукане с яйца.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати