Какво означават цветовете на великденските яйца

Бои за яйца
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
Практичен аксесоар за вашия дом:
Безконтактен автоматичен дозатор за сапун от пяна със сензор
48.00 лв.
Виж ››

По традиция на Велики четвъртък или на Велика събота се боядисват великденските яйца, които са символ на новия живот и възраждането. Великденският ритуал е станал неотменна част от празника.

Цветовете, които избираме, за да боядисаме яйцата за големия християнски празник, са различни - жълто, синьо, лилаво, червено, тюркоаз, зелено и други, като всеки от тях има различно послание и значение.

Червеното например обикновено се свързва с Христовата кръв, но самият цвят всъщност символизира любовта и надеждата. Жълтите бои за яйца от друга страна символизират светлината и щастието.

Оранжевите багри са символ на символ на издръжливост и сила, а зелените – на растеж.

Великденски яйца

Синият цвят олицетворява здравето, а виолетовият – истината и надеждата.

Макар и рядко срещани, съществуват и черни бои за яйца, които противно на схващането за черния цвят не символизират мъка, нещастие и смърт, а вечност.

От пазарите можете да си купите и кафяви бои за яйца, като кафявото яйце символизира щастието.

Според преданията първото великденско яйце е било боядисано от Мария Магдалена, която го е подарила на римския император Тиберий и му е съобщила за Възкресението на Христос.

Великден

Яйцето е било червено и оттогава е станало традиция първото боядисано яйце за християнския празник да бъде в червен цвят.

Яйцето е символ на новия живот, а за християните то се е превърнало в символ на Възкресението, като твърдата му черупка символизира гробницата на Христос.

В миналото броят на боядисаните яйца се определят от броя на кокошките-носачки в едно селище, като в по-бедните домове се боядисвали между 30 и 40 яйца, а в по-богатите – между 200 и 400.

Броят на боядисаните яйца задължително трябва да бъде нечетен.

По традиция първото яйце се боядисва от най-възрастната жена в дома, а в ритуала се включват всички жени в семейството.

На Велика събота яйцата се носят в черквата, за да бъдат осветени, а на Възкресение Христово започва традиционното чукане с яйца.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати