За какво да внимаваме по великденските празници

Великден
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня-23%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Сгъваема поставка за отцеждане за кухня
20.00 лв.
15.40 лв.
Виж ››

Наближава един от най-веселите и красиви християнски празници. Завладени от приятната атмосфера обаче често забравяме за някои възможни рискове, които крие Великден. За да не стресирате допълнително организма си и да не разваляте чудесното си настроение, вижте за какво трябва да внимавате.

Богатата трапеза е задължителен елемент от тържественото отбелязване на Великден. Празничното преяждане обаче може да напълно да съсипе всичките ни предварителни усилия за стройна фигура.

Нещо повече, преяждането може да доведе до неприятни последствия като стомашно-чревни разстройства, гадене, световъртеж, обриви. За да избегнете подобни проблеми, е нужно да се храните бавно и с проверени продукти. По този начин организмът по–лесно ще успее да преработи храната.

Голямо внимание трябва да се обърне на храните, които се смесват. Опитайте вместо агнешко печено да похапнете чорба с агнешко. Не прекалявайте и със супите. Специалисти предупреждават, че голямото количество супа разширява стомаха, което е знак за организма, че е време да приключи с храненето.

Великденски яйца

Един малък трик, който ще намали тежестта в стомаха ви, е заместването на гарнитурите със салати. Зелените пролетни салати и зеленчуци съдържат много важни вещества и витамини, които са били дефицитни за организма през зимата и празниците са удобен повод да запълним този дефицит. Но не бива да прекаляваме и с тях, защото зеленчуците на пазара обикновено са пълни с нитрати.

Боядисаните яйца също са от нещата, за който изключително много трябва да се внимава по Великден. Не бива да забравяте, че има такива, чиято красота на шарките е постигната с помощта на оцветители, лепила и други помощни средства, затова избягвайте да купувате готови боядисани яйца.

Внимавайте и при избора на боя за яйца, защото тя често съдържа химични добавки, които могат да причинят алергични реакции или хранителни отравяния.

Хранително натравяне

Най-сериозното опасност, за която трябва да внимавате по Великден, е заболяването салмонелоза. Причина за нейната поява е бактерията салмонела, която може да се крие в престояли на топло, прекалено рохки, с изостанал срок на годност или развалени яйца. Салмонелоза можете да прехванете и ако сте консумирали агнешко месо, което не е минало качествена термична обработка.

Беленето на варени яйца с немити ръце също може да ви донесе неприятните симптоми на заболяването – висока температура, дехидратация, коремни болки, диария. За да се защитите от салмонелоза, не забравяйте да измиете ръцете си, преди да седнете на трапезата.

Варете яйцата внимателно, за да сте напълно сигурни, че са добре сварени. Винаги съхранявайте продуктите, застрашени от салмонела, в хладилник, защото слънцето може да активира бактерията.

Консумацията на храни с изтекъл срок на годност също може да ви причини хранително натравяне, стомашно-чревно разстройство и алергична реакция. Затова задължително проверявайте срока на годност, още преди да закупите хранителния продукт. Не забравяйте да следите и годността на храните в хладилника си.

Накрая, но не на последно място, внимавайте и с козунаците. Те се приготвят основно от бяло брашно, от което са изхвърлени всички полезни съставки. Козунаците съдържат много захар, химически добавки и калории и задължително трябва да се похапват с мярка.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати