Лапачо срещу рак

Лапачо срещу рак

Чай от лапачо

Лапачо са дървета, които растат в Бразилия, Аржентина, Парагвай и Южна Америка и са известни с доста наименования – мравчено дърво, текома и др. Дърветата достигат височина до 40 метра, а научното наименование е Tabebuia.

Вътрешната част на кората се използва за приготвянето на настойка. Местните лекуват с нея различни здравословни проблемиумора, кашлица, анемия. Смята се също, че настойка от лапачо лекува и ракови болести.

Проучванията за лечебните свойства на дървото започват още през 1960 година – през следващите няколко десетилетия в бразилската преса се появява информация за дървото. В статиите се възхваляват свойствата на лапачото – описват се различни случаи на пациенти, които са се излекували от артрит, диабет и дори рак.

Според информациите лапачо намалява болката и помага за увеличаването на червените кръвни телца в организма. Лапачо стимулира имунната система, регулира сърдечната дейност, пречиства организма и предпазва от инфекции, твърди се още в статиите. Настойката от кората, ако се приложи локално, може да заздрави инфектирани рани и екземи, сочат други публикации.

Лапачо

Учени са изследвали биохимичните свойства на дървото и са открили много биологично активни вещества, сред тях и лапахолът. Това е органично вещество, което е класифицирано като нафтохинон, а опитите, които учените са направили върху животни, показват, че лапахола помага при лечение на малария.

Той има и мощно действие срещу раковите клетки при определен тип – при епителен тумор и левкемия, лапахолът не проявявал активност.

Лапачо стимулира образуването на червени кръвни телца и подобрява кислородната циркулация в организма, сочат резултати от различни изследвания. В кората на дървото се съдържат повече от 20 активни елемента.

Сушен лапачо

Кората от лапачо разрушава раковите клетки в белите дробове, посочва се още в публикациите. За тази цел кората трябва да се вари минимум осем минути, за да се получат активните вещества от екстракта.

През 70-те години е проведено още едно изследване, в което участие са взели доброволци. Кората на лапачо няма токсично въздействие нито върху черния дроб, нито върху бъбреците, но, ако се приема в по-големи дози, може да предизвика странични ефекти. Изследването отново потвърждава антиканцерогенните свойства на кората.

В Канада Министерството на здравеопазването класифицира лапачо като силно действащо лекарство и иззема кората от свободна продажба.

Бюрото за оценка на технологиите в Конгреса на САЩ публикуват през септември 1990 година труд Нетрадиционни методи за лечение на рак. В публикацията има параграф за лапачо, заглавието е Едно древно растение – съвременно чудо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 2
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати