gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Затоплянето ще ни остави без кафе и бира

Затоплянето ще ни остави без кафе и бира

Бира

Експерти от Междуправителствения панел за климатични промени са изчислили, че до края на 2020 година съществува реалната опасност бирата и кафето да изчезнат.

Причината за това са климатичните промени, които влияят върху добива на две от най-консумираните напитки.

Според експертите добивът на кафе ще намалее с 30%, което ще доведе до плавното покачване на цената му.

Същото ще се случи и цената на бирата, за която се прогнозира, че вкусът ѝ ще започне да се променя с времето заради ечемика, който не издържа на суша.

Според тези прогнози производителите на кафе ще обеднеят с до 200 долара за всеки акър площ, ако средната годишна температура се повиши с 2.5 градуса.

Учени от университета в Куинсланд съобщават, че местата, където се отглежда ечемик, също са пострадали от ежегодните суши.

По тази причина експертите се опитват да създадат сорт ечемик, който да издържа на по-продължително затопляне.

Кафе

Новият сорт ечемик обаче сериозно ще промени вкуса на позната ни бира. Но само това нововъведение може да гарантира на земеделците реколта, от която ще произвеждат бира въпреки метеорологичните условия.

Нашата национална кухня за сега е защитена от климатичните условия, а в Пловдив се организира наскоро представяне на кулинарни шедьоври, направени от традиционните български продукти.

Кулинарната надпревара бе на тема Традиция – популярни родни продукти и е организирана от Българската асоциация на професионалните готвачи и Международен панаир Пловдив.

На събитието се развихриха над 100 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори.

Те бяха оценявани от международно жури, а правилата бяха съобразени с изискванията на Световната асоциация на готварските гилдии.

По време на седмото издание на Националната кулинарна купа на България отново се проведоха турнири за най-добър млад готвач, хлебар-сладкар, сервитьор и барман.

Всеки един от готвачите разполагаше разполага с 2 часа, за да измайстори специалитети от свински котлет и пъстърва.

Рейтинг

5 1
4 3
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати