Подправки за по-добра памет

Подправки

Има няколко подправки, които стимулират мозъчната дейност и подобряват паметта. Много по-добре е да използваме за подобряване на концентрацията билки или подправки, отколкото някакви хапчета, тъй като народните средства ще донесат и допълнителни ползи за нашето здраве.

Ето и кои са подправките, които можем да използваме:

- Противовъзпалителните и антиоксидантните свойства в розмарина се справят с щетите, които причиняват свободните радикали в мозъка. В билката се съдържа карнозна киселина, която всъщност предпазва мозъка от болестта на Алцхаймер, както и от инсулт. Освен това ароматната билка и подправка подобрява функционирането на мозъка и предпазва мозъчните клетки от увреждане.

- Риган – тази подправка успява да неутрализира свободните радикали, които се дължат на високата концентрация на антиоксиданти. Съединенията в ригана всъщност подобряват нивото на концентрация, а освен това намаляват усещането за тревожност.

Памет

- Мащерка – летливите масла, които се съдържат в подправката, увеличават нивото на омега-3 мастните киселини, както и нивата на докозахексаеновата киселина (DHA). От своя страна пък омега-3 мастните киселини подобряват паметта. Докозахексаеновата киселина осигурява нормалната функция на мозъчните клетки.

- Босилек – подправката намалява мозъчното увреждане, както и хормоните на стреса, подобрява значително концентрацията и паметта, сочат различни проучвания. Босилекът е билка, която е богата на флавоноиди, камфор.

- Карамфил – подправката действа като стимулант на паметта и има антиоксидантно, обезболяващо и антисептично свойство. Карамфиловото масло облекчава стреса и стимулира мозъчната дейност.

Босилек

- Куркума – куркуминът, който се съдържа в подправката, намалява плаките в мозъка, които са свързани с болестта на Алцхаймер, и по този начин намалява риска от болестта. Освен това подправката предпазва мозъка от увреждане и подобрява паметта.

- Индийско орехче – подправката стимулира дейността на мозъка чрез съединение, което се нарича миристицин. Съединението подобрява паметта, помага за добра концентрация. Освен това подправката намалява стреса.

- Градински чай – тази билка и подправка подобрява мозъчната дейност и повишава паметта, тъй като предотвратява разграждането на невротрансмитера ацетилхолин, който всъщност е отговорен за добрата памет.

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 2
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати