Стафиди 3 пъти в седмицата свалят кръвното
gotvach.bg»Статии»Хранене и Здраве»Стафиди 3 пъти в седмицата свалят кръвното

Стафиди 3 пъти в седмицата свалят кръвното

Стафиди

За година в световен мащаб се произвеждат около 750 000 тона стафиди – най-често използван сорт за производството им е бяло грозде без семе.

Яденето на стафиди се насърчава от лекарите, тъй като в стафидите се съдържат фибри, антиоксиданти, освен това имат и нисък гликемичен индекс – тези фактори допринасят за контролирането на кръвната захар.

За да сведете до минимум рискът за сърцето или кръвоносните съдове, необходимо е да поддържате нормално ниво на хемоглобина. В сухите гроздови зрънца всъщност се съдържа едва 23 % вода.

Освен това стафидите са изключително богати на мед, цинк, калций, магнезий, желязо – в тях се има големи количества витамин А, както и В комплекс, сочат различни проучвания.

Можем да използваме стафидите и като добавка на мюсли за закуска или към киселото мляко. Стафидите могат да помогнат и при проблеми с бъбреците, пикочния мехур и други здравословни проблеми.

Сърце

Освен всичко останало стафидите имат доста висока енергийна стойност – да не забравяме и предимството, че сушените гроздови зърна никога не се развалят.

Едновременно с всички полезни съставки, които имат стафидите обаче, учените съобщават, че те са и доста калорични. Причината е голямата концентрация на фруктоза. Тези сушени плодове са неподходящи за хора, които страдат от язва на стомаха и дванадесетопръстника.

Похапването на стафиди поне три пъти седмично може значително да намали и кръвното налягане, сочат резултатите от най-новите изследвания. Други храни, които свалят кръвното налягане, са:

- Киви – ако похапвате по три кивита на ден, кръвното ви ще влезе в нормални граници, категорични са от Американската Асоциация за Сърдечни заболявания.

- Динята също може да помогне за сваляне на кръвното при хора, които имат наднормени килограми. С това плодът понижава и риска от инфаркт, категорични са американски учени.

Екипът на професор Артуро Фигероа от университета във Флорида, са установили, че екстракт от динята може да намали налягането върху аортата и сърцето при хора с наднормено тегло дори при студено време.

- Следващият плод, който не бива да ограничавате, особено ако страдате от високо кръвно налягане, са бананите.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати