Ползи от бирената мая

Бирена мая

Бирената мая се получава от едноклетъчната гъбичка Saccharomyces cerevisiae и се използва за направата на бира. В същото време обаче тя е широко използвана като хранителна добавка – най-вече заради високото си съдържание на протеини, витамини В и минерали (основно хром и селен). Той има горчив вкус и не бива да се бърка с хлебната мая.

Съдържанието на хром в бирената мая може да създаде интерес у хората с диабет тип II (неинсулинозависим диабет), тъй като той понижава кръвната захар. Този минерал подпомага организма да използва инсулина по-ефективно, което намалява нивото на глюкоза в кръвта.

Освен това хромът играе важна роля в усвояването на въглехидратите и липидите. Според данните от изследване, публикувано през 2011 г. в Journal of Trace Elements in Medicine and Biology, бирената мая съществено и еднакво добре намалява общия холестерол и липопротеините с ниска плътност - т.нар. лош – LDL холестерол, и повишаване на добрия HDL холестерол. Бирената мая е полезна също при диария, липса на апетит и при предменструален синдром.

В някои части на света бирената мая е позната на повечето хора още от детската им възраст, защото се ползва като традиционно средство в народната медицина против всякакъв вид инфекции. Полизахаридите в бирената мая са от полза за цялостното ни здраве, защото подпомагат регенерирането на клетките.

Нови изследвания доказват, че полизахаридите в бирената мая стимулират имунната система като засилват функцията на микрофагите, борещи се с болестотворните микроорганизми.

Кръвна захар

Заедно с протеините витамините от група В повишават чувството за енергичност и намаляват чувството за умора на тялото. В-витамините действат още върху състояния като депресия, раздразнителност и тревожност. Според някои изследвания част от елементите, съдържащи се в бирената мая, намаляват риска от рак на кожата, а биотинът в нея подсилва ноктите и сухата коса.

Важно е да се знае, че в бирената мая не се съдържа Витамин В 12, който обичайно се открива в месото и млечните продукти. И ако искате да приемате всички витамини накуп, е нужно да се храните здравословно, да спортувате и да избягвате стреса.

Рейтинг

5 1
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати