Мексиканският сладък картоф – див ямс
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Мексиканският сладък картоф – див ямс

Мексиканският сладък картоф – див ямс

МаринаМарина
Джедай
156161
Див ямс
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
Практичен аксесоар за вашия дом:
Абсорбатор за премахване на миризми от хладилник InnovaGoods
18.00 лв.
Виж ››

Дивият ямс представлява многогодишна лоза, известна още като мексикански сладък картоф или Dioscorea villosa. Растението произхожда от Северна Америка, като се среща в тропическите райони и на Мексико и Азия. Съществува негова разновидност, наричана китайски сладък картоф, водещ началото си от Китай.

Дивият сладък картоф представлява голямо пълзящо растение с дебели грудести корени и увивни стъбла, достигащи 6 метра височина. Коренището му е с размери 5-10 см в диаметър, с червеникавокафяв цвят.

Корените в началото имат вкус на скорбяла, след което придобиват горчив и остър вкус. Стъблата са много на брой и не се разклоняват. Листата са овални, с дължина 6-12 см. Корените и коренищата и на двата вида сладки картофи се използват за направата на билкови лекарства.

Още през 18 и 19 век билкари са използвали дивия сладък картоф за лечение на менструални болки и проблеми, свързани с раждането, както и за болки в корема и при кашлица. През 1950–те години учени открили, че корените на дивия сладък картоф - мексикански и китайски, съдържат диосгенин.

Сладък картоф

Той е фитоестроген (естроген на растителна основа), който обаче може по химически път да се превърне в хормона прогестерон. И именно диосгенинът се използва за направата на първите таблетки за контрол на раждаемостта през 1960–та година. И понеже съществуват поне 600 разновидности на този картоф е важно да се отбележи, че не всеки вид съдържа този фитоестроген.

Билкарите разбира се продължават да използват ценните качества на див ямс при менструални спазми, гадене, възпаления, остеопороза, астма и т.н., въпреки че някои проучвания показват, че ефектът невинаги е налице.

Което разбира се е възможно, понеже организмът ни не може сам да преработи диосгенина и да го превърне в прогестерон, а е необходима лабораторна намеса.

Мексиканският сладък картоф е изключително полезен и може да бъде добавка към някои основни ястия, дори и десерти. Не пропускайте възможността да изпробвате нещо различно.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 1
4 3
3 1
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати