Здравословни ползи от див ямс

Див ямс

Дивият ямс е мексикански сладък картоф, известен на много билкари още от 18 век. Използван през годините за лечение на безброй заболявания, той влиза в състава на много лекарствени средства.

Дивият ямс съдържа фитоестрогена диосгенин и по тази причина се възприема като предшественик на половите хормони естроген и прогестерон, макар и да има слаби доказателстава в тази насока. Той повлиява отчасти симптомите на менопауза, макар че няма сигурни доказателства от изследвания.

Въпреки това от проведено изследване е установено, че ако две трети от основната храна за деня при тези постменопаузални жени се замени с този вид картофи, се подобрява състоянието на половите хормони, липидите и антиоксидантите. Някои автори предполагат, че дивият ямс може също да намали риска от развитие на рак на гърдата, рак на ендометриума и сърдечно-съдови заболявания при жени в менопауза.

Мексиканският картоф е много полезен при повишен холестерол. Проучвания при животни показали, че консумацията на този сладък картоф може да намали абсорбцията на холестерол от червата. Ранни изследвания върху хора пък показали промени в нивата на подтиповете на холестерола, включително понижаване на липопротеините с ниска плътност – на лошият LDL холестерол и триглицеридите, и увеличаване на липопротеините с висока плътност- добрият HDL холестерол.

Сладки картофи

Съществуват и твърдения, че продукти, съдържащи в състава си див ямс, помагат на жените в борбата с [наднорменото тегло], повишават енергията и издържливостта и увеличават сексуалното желание.

Други смятат, че сладкият картоф може да се използва като билков контрол на раждаемостта, благодарение на фитоестрогена, съдържащ се в него, както и за премахване на бръчките. Освен това се счита, че когато мексиканският сладък картоф се приема като храна, той повлиява артрита, сутрешното гадене, болезнена менструация, бронхита, магарешката кашлица, някои чревни заболявания и други.

Вярва се, че китайският сладък картоф (разновидност на мексиканския, но с равностойно действие) стимулира апетита и може да бъде лек при хронична диария, астма, често уриниране, диабет и емоционална нестабилност.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати