Рибата пази жените от депресия

Рибата пази жените от депресия

Риба

Депресията е състояние, което кара човек да се чувства безпомощен, унил, тъжен, отчаян и за съжаление никой не е застрахован от тези усещания. На всеки от нас се случва да попадне в тази дупка след някакво разочарование, проблеми на работа или в семейството. Много е важно да обърнем по–сериозно внимание и да се допитаме до специалист, ако това състояние е по–продължително.

Всички казват, че жените са слабият пол, и че депресията им е много присъща. Навярно това твърдение не е много далеч от истината, щом много учени по света се опитват да разгадаят тази мистерия и да излекуват симптомите му.

Ползи от рибата

На конгрес в Брайтън се съобщи, че консумацията на риба пази хората от депресия. Според тях причината е наличието на Омега-3 мастна киселина в състава на рибните деликатеси. Проучването е проведено с участието на 14 500 бременни жени.

Счита се още, че ако по–често се разнообразява детското меню с риба, то това ще подпомогне в бъдеще децата да страдат по–рядко от депресия. Освен това приемът на такива морски или речни деликатеси подпомага децата с годините да усвояват знания и умения по–лесно от своите връстници, които не са консумирали по–често такава храна.

Рибено масло

Австралийски учени пък са установили, че похапването на рибни продукти поне два пъти в седмица намалява появата на депресивни състояние с 25 на 100. Тяхното проучване също поставя наличието на Омега-3 на първо място, както и взаимодействието на тази киселина с женските хормони – естроген и прогестерон.

Екип от учени на Изследователски институт в Тасмания е направил изследване, обхващащо 1400 жени и мъже на възраст между 26 и 36 години. Всеки един от тях е трябвало да води дневник за дневния си хранителен режим.

Установено било, че при мъжете приемът на рибни деликатеси не се отразява особено на чувството за депресия, докато при жените се наблюдавало намаляване на риска от депресия с 6 на 100.

И все пак да не разчитаме само на храната, а и на хората около нас, за които си струва да се усмихне човек.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати