gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Супермаркетите бяха уличени в ред измами

Супермаркетите бяха уличени в ред измами

Супермаркети

След серия от проверки на Българската агенция по безопасност на храните станаха ясни много от измамите, които се прилагат в почти всички родни хранителни вериги.

Инспекторите от Агенцията заявиха, че годността на пилетата на грил е 6 часа, като експертите съветват да не се купуват престояли пилета от топлата витрина.

Едно изпечено пиле може да изтрае между 4 и 6 часа, след което не е годно за консумация.

Това правило е добавено в документацията на търговците, на които им е забранено да предлагат престояли пилета на потребителите.

Според изискванията за пилешкото месо опечено то трябва да се пази във витрина при температура от 63 градуса по Целзий, за да не се развали.

Пиле на грил

При кюфтета и кебапчетата часовете на годност са по-кратки, тъй като каймата се разваля по-бързо.

Но проверките показват, че тези забрани масово се нарушават от търговците, като неспазването на закона е най-очевидно в родните супермаркети.

В не малка част от хранителните вериги на предлаганото пилешко месо, кебапчета, кюфтета, наденица и други ястия от топлата витрина, срокът им на годност изтича още на следващия ден.

За да им придадат апетитен вид, от хипермаркетите приготвят развалените продукти с повече подправки и маринати.

От Агенцията по безопасност на храните съобщават, че след проверките са открили как собствениците на големи хранителни вериги принуждават служителите си да си купуват салами, луканки, сирена и всякакви други хранителни продукти, чийто срок изтича след 1-2 дни.

Топла витрина

Много от касиерките в родните хипермаркети съобщават, че са заплашвани от шефовете си, които им заявявали, че ако не си закупят развалената храна, няма да получат заплатата си.

След проверките на светло е изплувала и друга схема на хранителните вериги. Инспектори са открили, че повечето намалени стоки доближават срока си на годност.

Непродадените изделия веднага се прехвърляли на топлата витрина като готови ястия.

Храната с изтекъл срок на годност е опасна за консумация заради появяващите се салмонела, стафилококи и други бацили, причиняващи хранителни отравяния.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 1
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати