Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Честит Ден на салатата Цезар!

Честит Ден на салатата Цезар!

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Салата Цезар

На 4-ти юли отбелязваме Деня на салатата Цезар. Според легендата мексиканският готвач Цезар Кардини (1896 – 1956), роден в Италия, е автор на прочутата салата Цезар.

Според историята, която се разказва в семейството му, той направил салатата, когато искал да изненада гостите на заведението си в Тихуана, по време на Деня на Независимостта.

Ресторантът постоянно сюрпризирал с кухнята си американци, на които им било дошло до гуша от Сухия режим.

Според дъщерята на Цезар оригиналната салата Цезар е с цели листа маруля, които се ядат с ръце, останалото се изяжда с вилица.

През 1948 г. семейство Кардини лицензира салата Цезар, но оттогава в цял свят се предлагат десетина варианта на оригиналното ястие.

Според рецептата, по която правят салатата в хотел Цезар днес, тя съдържа: листа от маруля, зехтин, нарязан на дребно чесън, сол, млян черен пипер, винен оцет, лимонов сок, сос Уорчестър, който е с дъх на аншоа, сварени жълтъци (в средата на 20-ти век е бил модерен вариантът със сурови жълтъци), настърган пармезан, крутони.

Дъщерята на Цезар, Роза, която е покойница, успява да превърне дресинга за салата Цезар на баща си в бизнес, от който цялото семейство печели милиони.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.4
59
44
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати