Здравословни ползи и вреди от индийското орехче

Индийско орехче

Индийското орехче се добива от вечно зелено дърво, дошло от земите на островите Банда и Молукските острови. Народите, живеещо по тези земи, не обръщат особено голямо внимание на подправката.

Тя добила популярност, след като арабите открили нейните кулинарни предимства. Бързо станала любима подправка и силно застъпила в арабската кухня. Постепенно била пренесена в Европа. Днес, огромни плантации с индийско орехче могат да се открият на остров Мавриций.

Растението се добавя в лечебни сиропи за кашлица. Индийското орехче, както и маслото от него, лекуват болести на нервната и храносмилателната система. Етеричното масло от индийско орехче, смесено на капки с мед, лекува храносмилателни разстройства, както и лош дъх.

Маслото се прилага и външно, срещу ревматични и зъбобол. Използва се и за успокояващи масажи. Индийското орехче лекува и заболявания като хронична диария, стомашно разстройство, гастроентерит, гадене. Освен това стимулира производството на хормона на щастието - серотонин.

Здравословни ползи и вреди от индийското орехче

Както с всяко друго хубаво нещо, така и с индийското орехче трябва да се внимава. Малките дози от него са не само полезни, но и препоръчителни.

Високи дози, над 10 г, могат да доведат до от слаби до силни халюциногенни ефекти. Предозирането с подправката предизвиква видения и приятно усещане, като ефектът се сравнява с употребата на марихуана.

В зависимост от приетите дози, халюцинациите и упойването могат траят до 24 часа след кулминация, която настъпва след около 12 часа от поглъщането му.

Наред с халюцинациите могат да се появят всякакви симптоми, като повдигане, обезводняване, телесна болка. Те продължават около 36 часа след поглъщането.

В миналото с индийско орехче в завишени дози се е прекратявала нежелана бременност. Редовната и прекомерна употреба на подправката нанася трайни увреждания върху черния дроб.

Приложена венозно, тя действа като силна отрова. Прекомерни дози, погълнати наведнъж, водят до сърцебиене, конвулсии и дори до смърт.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати