Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Горската ягода - вкусен плод и ценна билка

Горската ягода - вкусен плод и ценна билка

Пламена M.Пламена M.
Джедай
2k1k
Горска Ягода

Горската ягода е уникален плод, който е изключително витаминозен, с доказано здравословен заряд. Пресните му плодчета, както и чаят от листенцата му са вълшебен лек срещу всякакви чернодробни, храносмилателни и сърдечно-съдови заболявания.

Плодчетата на ягодата са първите, които се появяват през пролетта. Берат се през месец юни. Могат да бъдат открити по поляни, из храсталаци и гори в цялата страна. На места растат дори над 1000 м надморска височина. Освен с вкусови, растението радва и с ползи за здравето.

В една купичка с ягодки се откриват над 20% от необходимата дневна доза фолиева киселина (водноразтворим витамин B12). Това съединение доказано намалява някои дефекти при новородените.

Във вкусните плодчета не се съдържат калории, мазнини, натрий и холестерол. Десет ягоди със средна големина съдържат едва 60 калории, но в същото време доставят на организма дневната доза витамин С.

Изследвания относно свойствата на ягодите показват, че консумацията им може да се използва като превенция на рака, именно поради завишеното си съдържание на витамин С. Освен това тези вкусни плодчета намаляват риска от заболявания на чревната система.

Чай от Горска Ягода

Освен за директна консумация, плодчетата на горската ягода се прилагат и за лечебни цели. Това става по няколко начина: под формата на чай, пресен сок и лечебни маски.

Освен плодчетата, лечебни свойства притежават и листата на горската ягода. Те са изключително богати на танини и на витамин С, също като плодовете.

С лечебна цел листата се берат в периода май-август все още зелени. Когато се изсушат, те добиват бледо зелен цвят, без мирис и с леко горчив вкус.

От листата на горската ягода се приготвя запарка, помагаща при диария и стомашни неразположения. Това става, като 2 с.л. изсушени листа се залеят с 500 мл вряла вода и се оставят да престоят така около 15 мин.

От отварата се пият по 2-3 чаши на ден преди ядене за профилактика и лечение. С листата се лекува още хипертония, подагра, камъни в бъбреците, гастроинтестинални болки, чернодробни инфекции.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest