gotvach.bg»Статии»Кулинарни Новини»Задържаха вносен пипер заради пестициди

Задържаха вносен пипер заради пестициди

Антония Р.Антония Р.
Джедай
1k121293
Пипер
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
Практичен аксесоар за вашия дом:
Универсален панер-органайзер за отцеждане - 45 см
11.00 лв.
Виж ››

От Областната агенция по безопасност на храните в град Хасково са задържали 1340 килограма вносен сладък пипер от Турция заради наличието на пестицида difenthiuron.

От Областната агенция съобщават, че пратката е била предназначена за София, но вредният сладък пипер е задържан още на ГИП Капитан Андреево.

Пестицидът difenthiuron се употребява, за да защити растенията и растителните продукти от вредителите, но е забранен заради вредното му въздействие върху човешкия организъм.

Задържаната пратка от 1340 килограма сладък пипер е пренасочена за екарисаж под контрола на представител на Компетентния орган.

Люти Чушки

До момента в Европейския съюз са установени 29 случая на задържани продукти на граница заради наличието на diafenthiuron.

Продуктите, в които пестицидът е бил открит, са чай, който е внос от Китай иХонг Конг, броколи, които също са били внос от Китай, бамя и листа от къри – внос от Индия.

От ЕС казват, че за първи път е задържана пратка от Турция, която доказва наличието на пестициди в продуктите.

От Българската агенция по безопасност на храните са уведомили Европейската комисия за вредния пипер чрез системата за бързо предупреждаване за храни и фуражи RASFF.

Зеленчуци

Европейската служба за безопасност на храните отчита високи нива на пестициди в плодовете и зеленчуците, като през последната година продуктите, в които са открити вредните химикали, са 97%.

Докладът на Европейската служба показва, че от 79 035 взети проби в 97% от храните се съдържат опасните химикали.

Най-безопасни за консумация са биопродуктите, които са регистрирали най-ниска честота на пестициди – 0.5%.

Храните с най-ниски нива на пестициди са пшениченото брашно, което е регистрирало появата на опасния химикал в 0.3% от случаите, и картофите – 0.6%.

Висока честота на пестициди от друга страна са показали спанакът – 6.5%, фасулът – 4.1%, портокалите – 2.5%, краставиците – 2.1% и оризът – 2%.

Данните на Европейската служба категорично показват, че дори в биопродуктите могат да се открият пестициди, макар и с ниски количества.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 0
4 2
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати