Помело – гаранция за добро здраве

плод помело

Съществуват поне десет причини, заради които трябва да похапваме помело и да му се наслаждаваме по-често. Тези прародители на грейпфрутите са повече сладки, отколкото кисели, с месесто месо и жълтеникав цвят. Произхождат от Малайзия и Югоизточна Азия, като вече се откриват и в други тропически държави.

Помелото е много вкусен плод, но същевременно и полезен. Заради вкусовите му качества той влиза в състава на сутрешното меню като допълнение към салати, сосове, използва се за ароматизиране на чай и други. Освен това съдържа малко калории и мазнини и има в състава си ензим, който помага изгарянето на мазнини.

Заради съдържанието на фибри помелото е много полезен за сърдечното здраве, а предпазва и от рак на дебелото черво. Заради влакната в този плод се чувстваме по-сити и за по-дълго време.

Високо съдържание на Витамин С в помелото укрепва имунната система, предпазва от развитието на различни усложнения от белодробен характер и други. Доказано е, че хората с по-висока концентрация на Витамин С в кръвта по-рядко страдат от инсулт.

В помелото освен Витамин С се съдържа и много калий, необходим за поддържане функцията на сърцето, регулирайки нивата на артериалното налягане. А пектинът в плода почиства кръвта от отлагания и предпазва от атеросклероза (стеснение на артериалните съдове). А заради антиоксидантите в него се забавя стареенето на клетките.

Помело

Китайците пък използват и кората на помелото за приготвянето на различни ястия. Тя съдържа боифлавоноиди, които предпазват от поява на рак на гърдата, панкреаса (задстомашната жлеза) и червата. Бори се с раковите клетки и потиска тяхното размножаване.

Смята се, че ако дъвчем помелото бавно, плодът помага при махмурлук. В Мала Азия го прибавят към лосиони за лечение на възпаления и отоци. Китайците, от своя страна, ги използват за направата на лекарства против кашлица и стомашни разстройства. А при артрит се препоръчва да се приготви крем от кората на помело и джинджифил.

Помелото е издръжливо и може да престои в хладилник за поне седмица, а навън - няколко дена. И ако сте експериментатор, може да го добавяте към някои ястия като салати, десерти, тестени изделия като вид арабски питки и други.

Рейтинг

5 3
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати