Здравословни ползи от кленов сироп
gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Здравословни ползи от кленов сироп

Здравословни ползи от кленов сироп

МаринаМарина
Джедай
156171
Кленов сироп
Органайзер за хладилник - 4.85л
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Органайзер за хладилник - 4.85л
7.50 лв.
Виж ››

Ранни заселници в североизточната част на САЩ и Канада научили за захарните кленове от американски индианци, но съществуват различни теории, които обясняват първоначалното откритие. Една от версиите е, че водачът на едно племе хвърля томахавката си в кленово дърво и от него потича сок. Другата легенда е, че индианци се натъкнали на течност, излизаща от счупен клон.

Кленовият сироп съдържа изключително полезни съставки, които са много благоприятни за организма. Той се добива директно от растението, съдържа естествен подсладител и над 54 антиоксиданти, които предпазват и забавят развитието на различни заболявания (злокачествени такива, диабет и др.). Освен това в състава му влизат и високи нива на цинк и манган, които поддържат една здрава сърдечносъдова система и стимулират имунната защита.

Оказва се, че антиоксидантите в кленовия сироп имат същите полезни свойства като тези от плодове, домати, чай, червено вино, ленено семе.

Чистият кленов сироп произхожда от кленово дърво и освен че има по–добър вкус от подсладителите, той е и по–здравословен. Той се добива, като в стеблото се прави дупка, през която сокът се изтича в кофа или директно в резервоар с помощта на специални тръби.

Кленов сок

За направата на един литър кленов сироп са необходими 35–50 литра кленов сок, което зависи от неговата захарност. От проучване на Канадската хранителна организация се оказва, че хранителната стойност на кленовия сироп превъзхожда тази от захарта, медта, а калориите от една супена лъжица се равняват на само 50.

Манганът в състава на кленовия сироп играе важна роля в производството на енергия и повишаване на защитните сили. Необходим е и за правилното функциониране на нервната система и мозъка, като 1/4 чаша кленов сироп напълно осигурява дневната необходима доза от манган.

Той съдържа и рибофлавин, които подпомага метаболизма в тялото. В състава му влизат и цинк, който е необходим за здрава имунна система, а намиращите се в него магнезий, калций и калий намаляват риска от повишено артериално налягане и поява на инсулт.

Чистият кленов сироп може спокойно да измества захарта, както и да участва в производството на различни десерти. Той е 100 % натурален и без всякакви оцветители и добавки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 3
4 1
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Албена Асенова
Има диета за отслабване с кленов сироп.
0
0